Kserokopia listy płac pracowników - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 04 cze 2019, 10:24

Witam...
Jestem główną księgową i jestem tego samego zdania co :zosia42". Pozdrawiam.
gość66
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 18:32
Zajmuję się: główna księgowa MOPS

Napisano: 04 cze 2019, 10:30

Witam...
:Renia 50" - robienie kserokopii dokumentów przez główną księgową nie jest zabronione,główna księgowa musi tylko pamiętać o prawidłowym przechowywaniu ksera tych dokumentów ,chodzi o to żeby były schowane,zabezpieczone przed dostępem osób trzecich itp.Jeśli jest taka decyzja głównej księgowej,że jest to jej niezbędne to nie widzę żadnego problemu.Pozdrawiam.
gość66
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 18:32
Zajmuję się: główna księgowa MOPS

Napisano: 05 cze 2019, 9:08

zosia42 pisze:Ja nie widzę tu żadnego problemu - główna księgowa odpowiada za gospodarkę finansową w jednostce i osoba , która nalicza płace jej podlega.Tak jest u mnie i jeśli bym chciała robić sobie ksero list to je robię i nie tłumaczę się pracownikowi do czego mi to jest potrzebne.Nic tu nie ma do tego RODO - główna księgowa wie za co odpowiada i taka jest jej decyzja.Pozdrawiam :)
Raczej każdy pracownik wie za co odpowiada... Według Ciebie RODO nie ma tu nic do rzeczy? Mięliśmy audyt wewnętrzny w księgowości. Pani audytorka zażyczyła sobie sprawozdania i meldunki do wglądu. Sprawdzała między innymi czy były przekazywane w terminie. Otrzymała od głównej księgowej teczkę z tymi sprawozdaniami i meldunkami, a pod nimi podpięte kserokopie list płac pracowników. Z uwagi na to iż zatrudniamy dużo pracowników na liście wypłat są pesele . Muszą na niej widnieć gdyż zdarza się iż pracują 2-3 osoby o identycznym imieniu i nazwisku. Czyli są dane osobowe.... Audyt jest w księgowości, nie w kadrach... Nie ma upoważnienia do danych osobowych... I co ty na to?
Nowa999
Stażysta
Od: 29 maja 2017, 14:02
Zajmuję się: LP/KS

Napisano: 05 cze 2019, 14:23

A ja na to jak na lato - zaraz okaże się że kierownik też nie może przeglądać list wynagrodzeń tylko dział kadr bo tam są pesele i dane osobowe.U mnie program płacowy jest powiązany z kadrowym i z tego co u mnie obowiązuje RODO to wgląd do niego ma główna księgowa i kierownik a nie tylko kadrowa.Nie dajmy się zwariować :)
zosia42
Referent
Od: 17 wrz 2017, 18:13
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 05 cze 2019, 14:50

zosia42 pisze:A ja na to jak na lato - zaraz okaże się że kierownik też nie może przeglądać list wynagrodzeń tylko dział kadr bo tam są pesele i dane osobowe.U mnie program płacowy jest powiązany z kadrowym i z tego co u mnie obowiązuje RODO to wgląd do niego ma główna księgowa i kierownik a nie tylko kadrowa.Nie dajmy się zwariować :)
Rzeczywiście udzieliłaś odpowiedzi na "poziomie" głównej księgowej. Po pierwsze nie pytałam o wgląd do list płac tylko o robienie kserokopii i podłączanie je pod swoje dokumenty które udostępnia nieupoważnionym osobom (osoba z audytu).Bo do "wglądu" absolutnie nie mam żadnego ale.. Nie rozumiem co tu ma kierownik do rzeczy skoro on jako pracodawca ma dostęp do wszystkiego. Nasz poprzedni główny księgowy, który nie był biegły w przepisach na swoją niewiedzę odpowiadał właśnie tak jak ty to zrobiłaś...
Nowa999
Stażysta

Napisano: 05 cze 2019, 17:53

Nowa999 skoro Ty udzielasz odpowiedzi sama sobie na tak wysokim poziomie to po co w ogóle pytasz .Na pewno jesteś lepsza od swojego poprzedniego księgowego bo nie omieszkałaś podsumować swojego byłego przelożonego w bardzo prymitywny sposób. Nie chciałabym pracować z taką osobą jak Ty -trzeba jeszcze mieć kulturę osobistą i być pozytywnie nastawionym do ludzi a tego niestety Ci brakuje :(
zosia42
Referent

Napisano: 06 cze 2019, 7:35

zosia42 - włąśnie to ty pierwsza pokazałąś jakim jesteś człowiekiem- Nie będziesz się tłumaczyła pracownikowi do czego ci kserokopie... Nie ma to jak pokazać swoją "władzę":). Jesteś pozytywnie nastawiona do ludzi ??? Zapewne ty masz dobre relacje z swoimi podwładnymi... Były księgowy po nastaniu nowego kierownictwa pożegnał się z posadką ( Nowy Pan Kierownik w odróżnieniu od poprzedniego nie miał wątpliwości co do poziomu wiedzy naszego księgowego... Więc to nie mój, jak to ujęłaś prymitywny osąd.. Gdybym nie miała wątpliwości to bym o to nie pytała. A ty próbujesz zabłysnąć nie potrafiąc przedstawić na podstawie czego masz rację. To są Twoje argumenty - jesteś główną księgową czy "a ja na to jak na lato"???? Na szczęście nie wszystkie księgowe są takie :). Pozdrawiam.
Nowa999
Stażysta

Napisano: 06 cze 2019, 17:09

"A ja na to jak na lato" wyobraz sobie że jestem główną księgową.Zgadłaś mam super relacje z moimi pracownikami w księgowości a jest ich 4 i na pewno i nie odebrali by tego , że im się nie tłumaczę z tego co robię jako pokaz mojej "władzy".Robiąc tu wpis na Twoje pytanie nie próbowałam tu błysnąć jak to oceniłaś , napisałam tylko jak ja bym postąpiła w takiej sytuacji.W jednym się z Tobą zgadzam chwała niebiosom ,że nie wszystkie księgowe są takie."Nie wystarczy dużo wiedzieć, ażeby być mądrym" i tym przesłaniem pozdrawiam :)
zosia42
Referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x