Witam serdecznie
Dokładnie tak jak OLI gdyż w rzis byłaby nieprawidłowość w części AVI . Absolutnie nie wolno przez konto 720 dokonywać odpisów aktualizujących .
Pozdrawiam
nie ma nigdzie Lexauditor zabronionego księgowania przez konto 720 , mnie akurat obowiązuje mój plan kont gdzie zawarte są typowe operacje gospodarcze na podstawie komentarz do planu kont augustowskiej i tego moja jednostka przestrzega
...komentarz wrzuć do kosza albo daj na półkę, a do reki weź ustawę o rachunkowości i RMF ws. planów kont...a doczytasz jak to zaksięgować a są 3 sytuacje:
1. księgowanie należności wątpliwej (nie umorzonej i nie przedawnionej)
2. księgowanie należności umorzonej lub przedawnionej nie uznanej wcześniej za wątpliwą
2. księgowanie należności umorzonej i przedawnionej uznanej wcześniej za wątpliwą.
Jednakże najpier musisz rozpracować \"umorzenie\" co to aktualnie oznacza i dlaczego nazywa się to \"ulga\" oraz czu do owych \"ulg\" zalicza się wygaszenie np.wskutek zgonu dłużnika....
Witam serdecznie
Do Ola . Zrobisz i zaksięgujesz jak zechcesz . To tylko forum dyskusyjne . Zdania nie zmieniam co do mojego poprzedniego postu .
Pozdrawiam