księgowanie odpis aktualizacyjny - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 20 mar 2014, 17:24

szkolenie było z panią z RIO i taki schemat podała
~OLI

Napisano: 20 mar 2014, 17:27

Witam serdecznie
Dokładnie tak jak OLI gdyż w rzis byłaby nieprawidłowość w części AVI . Absolutnie nie wolno przez konto 720 dokonywać odpisów aktualizujących .
Pozdrawiam
~lexauditor

Napisano: 20 mar 2014, 20:48

my nie robimy odpisów aktualizujących ale mamy wyrok sadu o umorzeniu należności

jak to zaksięgować 720/221 z analityka
i 225/221 z analityka dla danego dłużnika ???

czy 221/720 z minusem bo koleżanka tak wcześniej robiła jak wyszła niezgodność z ewidencja należności u osoby zajmującej się FA

zastępuję księgową na macierzyńskim pierwszy raz to robię
błagam pomóżcie bo zglupialem
~Franek

Napisano: 21 mar 2014, 8:41

nie ma nigdzie Lexauditor zabronionego księgowania przez konto 720 , mnie akurat obowiązuje mój plan kont gdzie zawarte są typowe operacje gospodarcze na podstawie komentarz do planu kont augustowskiej i tego moja jednostka przestrzega
~ola

Napisano: 23 mar 2014, 20:07

...komentarz wrzuć do kosza albo daj na półkę, a do reki weź ustawę o rachunkowości i RMF ws. planów kont...a doczytasz jak to zaksięgować a są 3 sytuacje:

1. księgowanie należności wątpliwej (nie umorzonej i nie przedawnionej)

2. księgowanie należności umorzonej lub przedawnionej nie uznanej wcześniej za wątpliwą

2. księgowanie należności umorzonej i przedawnionej uznanej wcześniej za wątpliwą.

Jednakże najpier musisz rozpracować \"umorzenie\" co to aktualnie oznacza i dlaczego nazywa się to \"ulga\" oraz czu do owych \"ulg\" zalicza się wygaszenie np.wskutek zgonu dłużnika....

~TW

Napisano: 23 mar 2014, 21:18

Witam serdecznie
Do Ola . Zrobisz i zaksięgujesz jak zechcesz . To tylko forum dyskusyjne . Zdania nie zmieniam co do mojego poprzedniego postu .
Pozdrawiam
~Lexauditor

Napisano: 23 mar 2014, 21:41

...pewnie, że 720 nie wchodzi w grę. Tak jak wyżej piszę trzeba rozpatrzeć 3 przypadki...
~TW

Napisano: 23 mar 2014, 22:57

Należy Olu sporządzać plan kont na podstawie przepisów prawa a nie komentarzy do niego.

MF w szczególnych zasadach rachunkowości budżetowej par.8.1 napisał: wartość należności aktualizuje się zgodnie z ustawą o rachunkowości.

A w Uor jednoznacznie napisano: 761/290 co oznacza zakaz księgowania przez konto 720.
~BDMB

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x