Muszę sobie dodać w planie kont 240-xx dla rozrachunków z tytułu PPK. I teraz takie pytanko: mam jedno konto, powiedzmy 240-11, którego nie używam i używać nie będę. Czy myślicie, że mogę sobie zmienić jego nazwę i opis w polityce rachunkowości i od 2021 roku używać go do PPK? Czy raczej otworzyć nowe, 240-12? Wolałabym zamienić żeby nie zaśmiecać sobie planu kont, ale martwię się, żeby czegoś nie przeoczyć - pomocy:)
zmienić politykę poprzez zmianę opisu konta 240-11, ja mam zapis w polityce że zmiana konta analitycznego nie wymaga każdorazowo zmiany polityki, decyduje główny księgowy
Kiedy podpisujecie umowy? planowałam przed 10 kwietnia, teraz myślę czy nie podpisać 31.03 w związku z tym, że pierwsze składni należy przekazać w następnym miesiącu po podpisaniu umowy. A gdybym w kwietniu podpisała, to musiałabym w maju przekazać ? czy i tak przekazujecie pierwsze składki w miesiącu potrącenia?
Pierwszych wpłat należy dokonywać od miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał stosunek prawny wynikający z umowy o prowadzenie PPK. Kolejne wpłaty do PPK mogą być dokonywane już w dniu ich obliczenia i pobrania. Wpłaty powinny być przekazywane instytucji finansowej nie później niż do 15.
składkę chyba trzeba potrącić za miesiąc podpisania ale odprowadzić do 15 dnia kolejnego miesiąca, natomiast podatek potrącić dopiero z chwilą zapłacanienia składki PPK.
Czyli 31 marca podpiszesz umowę, to do 15 kwietnia musisz przekazać składki za marzec. W kwietniu naliczyć podatek za marcową składkę pracodawcy i ją potrącić od kwietniowego wynagrodzenia pracownika.
cpr3 pisze:
Czyli 31 marca podpiszesz umowę, to do 15 kwietnia musisz przekazać składki za marzec. W kwietniu naliczyć podatek za marcową składkę pracodawcy i ją potrącić od kwietniowego wynagrodzenia pracownika.
Od wynagrodzenia wypłaconego po dniu podpisania umowy o prowadzenie są potrącane pierwsze składki. Jeżeli wynagrodzenie zostało wypłacone 28 marca, umowa o prowadzenie podpisana 31 marca, to pierwsze składki są od wynagrodzenia za kwiecień płatne do 15 maja.