Wygląda na to, że 85215 par. 3110. Dopłata do czynszu będzie wchodzić w skład dodatku mieszkaniowego (art. 15zzzie ust. 1 specustawy: "Dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę do czynszu przyznaje się w przypadku umieszczenia przez ubiegającego się o dodatek mieszkaniowy na wniosku o dodatek adnotacji "wniosek o dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę do czynszu", zwanej dalej "adnotacją" (...)").
Plus chyba będę musiała wydzielić sobie poszczególne pozycje w klasyfikacji wydatków, żeby nadzorować jakie kwoty płaciliśmy z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19.
Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: dla tego wydzielonego rachunku bankowego dla gminy wójt musi sporządzić plan finansowy (!) - jak to rozumieć, nasza jednostka w tym bierze udział? Myślałam żeby napisać pismo do gminy z informacją, że złożyliśmy zapotrzebowanie na środki na dopłaty do czynszów i żeby to ujęli w tym planie (dla gminy to chyba będzie paragraf dochodowy 2030). Co sądzicie?
Ponawiam pytanie na temat ksiegowania dodatków mieszkaniowych -COVID, czy myśle dobrze: gmina przyjmuje po stronie dochodów w rozdziale 75816 § 270 a OPS po stronie wydatków w rozdziale 75816 z paragrafami wydatkowymi 3110, 4210
Proszę o komentarz w tej sprawie
Wczoraj dzwoniłam do ZUW, Pani powiedziała mi, że u nich są to środki pozabudżetowo ale my musimy wprowadzić do do budżetu. Ale więcej mi nic nie powiedzieli, bo jak na razie nie mają wytycznych i po wiecej informacji mam dzwonić do RIO. W RIO powiedzieli, że są w trakcie opracowania wytycznych i za kilka dni mają coś opublikować ale powiedziała że na pewno będzie to w paragrafie 2700