kształcenie i rehabilitacja a covid 19

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
opsSR34
Referent
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,
Kontakt:

kształcenie i rehabilitacja a covid 19

Post autor: opsSR34 »

Mam osobę, która miała przyznane zasiłki rodzinne wg zł za zł na 2 dzieci, dodatek z tytułu kształcenia na jedno dziecko do 31.05.2020 ( Zasiłki rodzinne i kształcenie o rehabilitację też do 31.05.2020 bo tak długo ważne było orzeczenie). Na okres od 1.06.2020 była napisana odmowa w związku z końcem orzeczenia i przekroczeniem dochodu. Czy teraz, nie mając kolejnego orzeczenia, mam przedłużyć przyznanie zasiłków rodzinnych wraz z dodatkiem na kształcenie i rehabilitację w związku z covid 19 ? wiem, że wniosek w pcpr ma złożony, ale komisji jeszcze nie było bo ma uzupełnić dokumentację ? Czy jednak ma złożyć kolejny wniosek o zasiłki rodzinne i dodatek na kształcenie i rehabilitację , jak postąpić w tej sytuacji ??
opsSR34
Referent
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,
Kontakt:

Re: kształcenie i rehabilitacja a covid 19

Post autor: opsSR34 »

80 osób przeczytało i nic ?
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Post autor: LuuLane »

Może wszystkim co przeczytali lekko ręce opadły, bo ustawa przedłużając ważność orzeczeń do końca epidemii obowiązuje od 31 marca. Co za tym idzie, orzeczenie tego dziecka jest nadal ważne i prawomocne i zasiłek z dodatkami powinien być przedłużony z urzędu.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

W twoim przypadku skłaniałbym się do przyjęcia nowego wniosku i przyznania na stare przeczenie.
Karolin@
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Kontakt:

Post autor: Karolin@ »

Ciężki przypadek, ale chyba ja bym zmieniła decyzję tzn. jeszcze raz rozpatrzyła zgodnie z wytycznymi z Ministerstwa stary wniosek strony, gdyż ustawa dotycząca COVID-19 z dnia 31 marca 2020 r. pozwala nam na zmienię decyzji z datą wsteczną (nawet od dnia 9 grudnia 2019 r.)
ODPOWIEDZ