kto dochodzi nienależnych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 sty 2017, 16:33

dostaliśmy z GOPS-u całą dokumentację i decyzję o nienaleznie pobranych, rodzina się przeprowadziła do naszego miasta. Nie złozyli nowych wniosków gdyz przekracza im dochód. Jak to jest , nie mogę znaleźć odpowiedniego zapisu w ustawie. Czy my mamy ich wzywać , upomnienie i tytuł, czy ten Ośrodek, który płacił i wydał decyzje o nienależnych. A jak bęą chcieli wpłacić to na nasze konto ?
LucB
Referent
Od: 07 gru 2016, 11:31
Zajmuję się: wszystko

Napisano: 25 sty 2017, 13:39

podbijam pytanie
Sprostowanie: dostaliśmy tylko decyzję uchylającą a w uzasadnieniu tej decyzji napisane, że ma nienależne za grudzień. Mam dalej prowadzić procedurę nienależnych: wszczęcie, decyzja ustalająca nienależne itd...
LucB
Referent
Od: 07 gru 2016, 11:31
Zajmuję się: wszystko

Napisano: 25 sty 2017, 14:38

dochodzenie nienależnie pobranych świadczeń prowadzi osrodek który wypłacał świadczenia.Czyli jezeli nie wpłacili a dostali decyzje o zwrocie i termin, to należało już zrobić upomnienie i tytuł wykonawczy. I oczywiście robi to też tamten ośrodek.
Gość

Napisano: 26 sty 2017, 14:56

gość głupoty piszesz, sprawę zwrotu prowadzi organ właściwy na obecne miejsce zamieszkania wnioskodawcy. Tak też mówił P Mazurkiewicz na szkoleniu
kikaaaa

Napisano: 27 sty 2017, 12:51

kikaaaa pisze:gość głupoty piszesz, sprawę zwrotu prowadzi organ właściwy na obecne miejsce zamieszkania wnioskodawcy. Tak też mówił P Mazurkiewicz na szkoleniu
Zgadzam się. Sprawę prowadzi organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania danej osoby. Też miałam podobny przypadek. inna gmina wypłacała pani świadczenia, potem ona przeprowadziła się do nas i wyszło, że ma nienależnie. Procedurę prowadzimy my i nam kobieta oddaje kasę.
lalaland

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x