kto ma rację? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 wrz 2014, 11:57

Mam pytanie kto ma rację ja czy Pani kierownik;-) Opiekun złożył wniosek o zasiłek dla opiekuna, dostał od nas decyzję przyznającą ale teraz przychodzi z pismem w którym prosi o zawieszenie wypłaty świadczenia w związku z tym , że ojciec ( osoba wymagająca opieki ) przebywa w szpitalu ( ośrodek poszpitalny czy jakoś tak ) i może tam być 3 miesiące albo i dłużej. Ja twierdzę że należy uchylić decyzję przyznającą ponieważ zmieniła się sytuacja rodzinna, natomiast moja Pani kierownik twierdzi że należy zrobić mu Postanowienie o zawieszeniu i jak człowiek wróci ze szpitala/ośrodka to z powrotem mu odwiesić. A jeśli przypuśćmy decyzja była by uchylająca to czy opiekun może wrócić na zasiłek dla opiekuna po 15 września 2014 r. w tej sytuacji?? Jak ktoś chciałby się wgłębić w temat i wyrazić swoje zdanie byłabym bardzo wdzięczna;-)
tika

Napisano: 18 wrz 2014, 12:19

Mam pytanie kto ma rację ja czy Pani kierownik;-)
zawsze Pani kierownik. Nie wiem ile pracujesz by takich podstawowych rzeczy nie wiedzieć

Obydwoje nie macie racji. Bliżej racji jesteś ty.
Nie można zawiesić wypłaty z powodu prośby klienta - tutaj robisz decyzję o umorzeniu postępowania.
https://www.doradcasamorzadu.pl/48-sas_9 ... nnych.html

Jeżeli klient się nie opiekuje ojcem (umieszczenie kogoś w szpitalu wcale o tym nie świadczy) to mu uchylasz ZDO.
Nie może potem z powrotem na nie wrócić.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2014, 14:42

Dziękuję za odpowiedz ELMER;-)
tika

Napisano: 19 wrz 2014, 17:11

tika pisze:moja Pani kierownik twierdzi że należy zrobić mu Postanowienie o zawieszeniu
Tak, na podstawie kodeksu pani kierownik, ustawy o widzimisiach urzędniczych i upoważnienia wójta ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2014, 19:36

Art. 98. § 1. Organ administracji publicznej może zawiesić postępowanie, jeżeli wystąpi o to strona, na której żądanie postępowanie zostało wszczęte, a nie sprzeciwiają się temu inne strony oraz nie zagraża to interesowi społecznemu.

§ 2. Jeżeli w okresie trzech lat od daty zawieszenia postępowania żadna ze stron nie zwróci się o podjęcie postępowania, żądanie wszczęcia postępowania uważa się za wycofane.
luć

Napisano: 21 wrz 2014, 20:23

stanowisko MPiPS w tej sprawie jest bardzo jasne i mówi,że jeżeli podopieczny przebywa w jakiejkolwiek placówce LECZNICZEJ ( z ZOL-em włącznie),to jego opiekunowi nadal przysługuje świadczenie bez względu na to ,czy jest to ŚP, SZO, ZdO.
:oops: :oops: :oops:
Odsłuchałam prawie 17 godzin rozmów przy tzw."okrągłym stoliku",który odbywa się w MPiPS
laryska

Napisano: 22 wrz 2014, 7:17

luć pisze:Organ administracji publicznej może zawiesić postępowanie
Postępowanie, a nie wypłatę świadczenia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2014, 7:20

laryska pisze:stanowisko MPiPS w tej sprawie jest bardzo jasne i mówi
Ja uchylałem decyzje i SKO utrzymywało to w mocy - MPIPS jest oderwany od rzeczywistości jak dla mnie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2014, 8:16

Moje SKo całkiem odwronie uważa , ze przebywanie w ZOlu nie jest przesłanką do odmowy ŚP.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x