kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy
kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy
witam
jak interpretujecie art.193 z naszej nowej cudnej ustawy?
mam 18 latka ma swój dochód został w placówce matka też ma dochód kto jak płaci, mó \"lewnik\" debatuje nad tym już 2 tygodnie, a ja dalej nic
dotyczy się to też rodzin zastępczych jak wychowanek zostaje do 25 roku życia ma swój dochód, to my potrącamy ze świadczenia plus on sam płaci, jak wydać decyzję
jak interpretujecie art.193 z naszej nowej cudnej ustawy?
mam 18 latka ma swój dochód został w placówce matka też ma dochód kto jak płaci, mó \"lewnik\" debatuje nad tym już 2 tygodnie, a ja dalej nic
dotyczy się to też rodzin zastępczych jak wychowanek zostaje do 25 roku życia ma swój dochód, to my potrącamy ze świadczenia plus on sam płaci, jak wydać decyzję
Re: kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy
pełnoletni w placówce - płaci, pełnoletni w rodzinie nie płaci - tak twierdzą inni na tym forum
pełnoletni płaci w części a reszta pcpr
ok, ale w placówce jak ma dochód on i matka?tylko on mimo, że najpierw wskazuje na rodzica
Jeśli wychowanek pozostaje w rodzinie zastępczej po ukończeniu 18 r.ż. to świadczenia dla rodziny zastępczej nie pomniejszamy o 50% dochodu pełnoletniego wychowanka - patrz art. 82 ust. 2 nowej ustawy, który mówi o tym, że art. 80 ust. 2-5 nie stosuje się do tych osób.
Ale zgodnie z art. 193 ust. 4 nowej ustawy naliczasz osobie pełnoletniej odpłatność.
Ale zgodnie z art. 193 ust. 4 nowej ustawy naliczasz osobie pełnoletniej odpłatność.
ok
a placówki?, moja \"lewnik\" stwierdziła, że i dla rodzica ustalamy i dla wychowanka
a placówki?, moja \"lewnik\" stwierdziła, że i dla rodzica ustalamy i dla wychowanka
przeczytajcie dokładnie! art. 193 ust.3 /... opłatę o której mowa w ust. 1 pkt. 2 i 3 - gdzie macie pkt 1.
osoba dysponująca dochodem dziecka i pełnoletni wychowanek będący w rodzinie zastępczej nie ponoszą odpłatności za pobyt w rodzinie zastępczej, dotyczy to tylko placówek /art. 193 ust. 3
mada a co ma do tego art. 80? piszecie o odpłatności czy o świadczeniu na dziecko?
gosia zgadza się placówka = odpłatność rodzica a później wychowanka
osoba dysponująca dochodem dziecka i pełnoletni wychowanek będący w rodzinie zastępczej nie ponoszą odpłatności za pobyt w rodzinie zastępczej, dotyczy to tylko placówek /art. 193 ust. 3
mada a co ma do tego art. 80? piszecie o odpłatności czy o świadczeniu na dziecko?
gosia zgadza się placówka = odpłatność rodzica a później wychowanka
no nie przeczytaj dokładnie art. 193 ust. 4 nowej ustawy. Zasady pisania i odczytywania przepisów nakazuje rozumieć to tak: \"w przypadku, o ktorym mowa w ust. 3\" oznacza \"w przypadku braku możliwości uzyskania od rodzicow całości lub części opłaty\". W takim przypadku osoba pełnoletnia pozostająca w rodzinie zastępczej powinna mieć naliczoną odpłatność w wysokości do 50% dochodu, o którym mowa w art. 80 ust. 3 ustawy, a więć do wysokości 50% alimentów,renty rodzinnej czy uposażenia rodzinnego.
Uważam, że art. 193 ust. 4 jest ściśle związany art. 82 w związku z art. 80 ust. 2-5, ktore określają sposob naliczania świadczenia dla pełnoletniej osoby pozostającej w rodzinie zastępczej, tj. o której mowa w art. 37 ust. 2. W związku z tym, że nie pomniejszamy świadczenia o 50% to pojawił się zapis w art. 193 ust. 4. Pisałam o tym również dlatego, że gonia w swoim wpisie też pisze na ten temat.
Uważam, że art. 193 ust. 4 jest ściśle związany art. 82 w związku z art. 80 ust. 2-5, ktore określają sposob naliczania świadczenia dla pełnoletniej osoby pozostającej w rodzinie zastępczej, tj. o której mowa w art. 37 ust. 2. W związku z tym, że nie pomniejszamy świadczenia o 50% to pojawił się zapis w art. 193 ust. 4. Pisałam o tym również dlatego, że gonia w swoim wpisie też pisze na ten temat.
mada - ok wszystko rozumiem tylko cytujesz część ustępu: \"w przypadku, o ktorym mowa w ust. 3\" oznacza \"w przypadku braku możliwości uzyskania od rodzicow całości lub części opłaty\" - ale czytaj dalej: opłaty o której mowa w ust.1 pkt. 2 i 3 - nie jest wymieniony pkt 1 który dotyczy rodzin zastępczych
- to co najpierw pomniejszacie świadczenie na dziecko o 50% jego dochodu, a potem gdy rodzic nie płaci naliczacie mu odpłatność znowu 50% dochodu
- to co najpierw pomniejszacie świadczenie na dziecko o 50% jego dochodu, a potem gdy rodzic nie płaci naliczacie mu odpłatność znowu 50% dochodu
No nie porozmawiaj z prawnikiem niech Ci wytłumaczy o co chodzi z wyrażeniem \"w przypadku\", jak się je stosuje i jak się je odczytuje. Zauważ, że art. 193 ust. 4 przywołuje art. 37 ust. 2 i art. 80 ust. 3 ustawy, które w sposób bezpośredni dotyczą rodzin zastępczych i pełnoletnich osób pozostających w rodzinie zastępczej.
Po drugie czytaj uważnie. Napisałam o tym, że świadczenia dla pełnoletniej osoby pozostającej w rodzinie zastępczej NIE pomniejszamy o 50% jej dochodu, a zatem logiczny wydaje się zapis art. 193 ust. 4 ustawy.
Po drugie czytaj uważnie. Napisałam o tym, że świadczenia dla pełnoletniej osoby pozostającej w rodzinie zastępczej NIE pomniejszamy o 50% jej dochodu, a zatem logiczny wydaje się zapis art. 193 ust. 4 ustawy.
Oprócz kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy - Stare tematy przeczytaj również:
dochód dziecka - zas. piel.
odbiór dziecka -art. 598 kpc
dochód dziecka
jaki stopien niepelnosprawnosci???
ZAROBKI KOORDYNATORA RODZIINEJ PIECZY ZASTĘPCZEJ
a co z rodzinami wielodzietnymi?
średnie miesięczne wydatki czy koszty????
Stare zasady- wywiad?
dofinansowanie
Kurator osoby nieobecnej
decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych
firmy upowaznione do poszukiwania darczynców dla placówek
utrzymanie dziecka w placówce rodzinnej
10% dodatku - decyzje stare - a 1000 zł od stycznia
Skierowania do placówki op-w
pierwsze umieszczenie dziecka w pieczy