która gmina płaci za dps - art. 101 - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 sie 2012, 11:43

Witam
Czy mógłby ktoś naświetlić mi ten problem.
Pani A jest zameldowana w gminie X ale mieszka w gminie Y. W gminie Y złożyła wniosek o przyjęcie do DPS. Zgodnie z art. 101 odpłatność za dps ponosi gmina Y. Ale czy wówczas gmina X (gmina zameldowania) zwraca wydatki na ten cel? ??? art. 101 ust. 7

Z góry dziękuję
Krzysztof
~Kr.

Napisano: 22 sie 2012, 12:35

Art. 101 PS
1. Właściwość miejscową gminy ustala się według miejsca zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie.
2. W przypadku osoby bezdomnej właściwą miejscowo jest gmina ostatniego miejsca zameldowania tej osoby na pobyt stały.
Ważne jest, gdzie ma miejsce zamieszkania, a jak nie ma miejsca zamieszkania, to gdzie ostatnio była zameldowana.
~v

Napisano: 22 sie 2012, 12:57

Ja to wiem, ale czy zgodnie z art. 101 ust. 7 gmina zamieszkania tej Pani może obciążyć nas - gminę zameldowania - zwrotem za opłaty za DPS. Jak rozumieć art. 101 ust. 7 ? wydaje mi się ze w tym przypadku nie ma on zastosowania - ale nie jestem pewny
~Kr.

Napisano: 22 sie 2012, 13:18

Zobacz:
postanowienie NSA z 05.01.2012 r. sygn. I OW 133/11
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/EF68A00D6E
~Janosik

Napisano: 23 sie 2012, 14:53

Dalej nie wynika z tego wprost, że organ pobytu/zamieszkania nie może obciążyć gminy ze względu na miejsce zameldowania kosztami (zwrotem kosztów).
~Kr.

Napisano: 23 sie 2012, 15:46

Nie może, bo to jest jej sprawa. Zwrotu można domagać się w odniesieniu do tych, co nie są mieszkańcami (w rozumieniu art. 25 KC - nie muszą być zameldowani) danej gminy. Jak jest mieszkańcem, to płaci gmina miejsca zamieszkania.
~Janosik

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x