Która przesłanka? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 cze 2014, 13:42

Po kilku miesiącach stosowania realizacji Procedury NK sprawca przemocy został skazany i osadzony w zakładzie karnym. Z której przesłanki zamykacie Procedurę:
1. Ustania przemocy w rodzinie i uzasadnionego przyp o zaprzest stos przem oraz po zrealizowaniu indywidualnego planu pomocy,
czy może
2. Rozstrzygnięcia o braku zasadności podejmowania działań?
U nas skłaniają się za przesłanką drugą.
Miniatura

Napisano: 05 cze 2014, 18:15

Póki co, ani pierwszy punkt ani drugi.
1. Uzasadnienie j/w ( wyrok skazujący ) nie stanowi podstawy do zamknięcia procedury. Nie możesz powołać się na ten fakt - chcąc zakończyć pracę z rodziną.
2. Ale jeżeli już zamkniesz NK -( za czas jakiś i to zupełnie z innych powodów ..) to na pewno nie w oparciu o pkt.nr.2.
emilka14

Napisano: 06 cze 2014, 9:33

Emilka prowadzi monitoring sprawcy w zakładzie karnym ;).
Boże, ta procedura już się wymknęła spod kontroli, a kontrolującym zadania się w głowach (żeby nie powiedzieć w d.....) poprzewracało.
jareka

Napisano: 06 cze 2014, 12:05

Dokładnie - chce i lubię wszystko kontrolować- ( w każdej sferze życia )- a procedury uwielbiam nade wszystko..
emilka14

Napisano: 06 cze 2014, 13:38

Zauważyłam. Typowy beton. Najpierw nadinterpretacja przepisów, dopiero potem ludzie.
jareka

Napisano: 06 cze 2014, 14:37

no dobra Emilko to nie zamykamy, ale co dalej - wszystkie dostępne narzędzia wykorzystano, facet w zk, kobietka np. podjęła prace, dzieci zaopiekowane jak należy, pomoc psychologiczna była przez rok (teraz babka odmawia, nie chce , nie potrzebuje czy takie tam) - to co my możemy w tej procedurze robić? Trzymać dla papiera? odwiedzać na siłe i całować klamkę (bo jest w pracy) bo ja czasem w takich sytuacjach naprawdę nie mam już pomysłu.
annaa

Napisano: 06 cze 2014, 15:13

annaa -piszesz
"Po kilku miesiącach stosowania realizacji Procedury NK sprawca przemocy został skazany i osadzony w zakładzie karnym.."-

1. czyli można wnioskować że ?- to w wyniku m.in waszych ( ZI/GR )- działań ukierunkowanych na ofiarę i sprawcę- uzyskano efekt j/w ( wyrok skazujący ) . Działania owe wynikały zdaje się z planu pracy (tu: GR/ZI) i planu indywidualnego - który założyliście i realizowaliście . Tak?
2. Piszesz też - iż osoba pokrzywdzona uzyskała niezbędne wsparcie( korzystała w trakcie pracy z NK z proponowanych form wsparcia . Tak ?
Nie potrzebuje ona już pomocy ..piszesz dalej.Tak ? Dlaczego ? Ponieważ- jak sądzę w wyniku Waszych działań wspierających odzyskała tzw : sprawczość, siłę i kontrolę nad życiem .
Więc jeśli takie są wnioski / fakty końcowe ( moje gratulacje przy okazji) to dlaczego strzelasz sobie w kolano i chcesz zakończyć na 18.1. pkt.2. Nie rozumiem.
3. Jeśli sprawca jest w ZK- trzyma się procedurę jeszcze tydzień , dwa ( krótki monitoring) i zamyka w oparciu o 18.1.1 Ustanie przemocy i zrealizowany plan ...
emilka14

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x