KURATOR - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 08 maja 2014, 9:09

Bardzo proszę o podpowiedź: w jaki sposób, przez jaki sąd i z jakimi załącznikami ustala się kuratora ds. doręczeń w przypadku FA przyznanego na podtawie informacji z sądu a nie komornika, gdyż dł. przebywa poza granicami RP i nie można ustalić jego adresu.
Bardzo proszę o pomoc i jakieś wskazówki. Z góry serdecznie dziękuję.
telena@wp.pl

Napisano: 08 maja 2014, 9:17

1. pełnomocnictwo Burmistrza Miasta Kierownik Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w
2. zaświadczenie o wyborze burmistrza Miasta z dnia 2 grudnia 2010 roku.
3. decyzja z dnia 2012.09.11 nr MOPS.4740.58.FA.V.2012
4. informacja dla dłużnika alimentacyjnego oraz zwrotne potwierdzenie odbioru,
5. zawiadomienie od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Słupcy,
6. wystąpienie i odpowiedź z Centralnego Biura Adresowego w Warszawie,
7. zapytanie o udzielenie informacji o osobie z Krajowego Rejestru Karnego
8.pismo od Komornika Sądowego, pismo policji .
9.zaświadczenie o wyborze burmistrza Miasta z dnia

to załaczam wniosek plus ksero teczki wierzycielki i cała teczka ksero dłuznika i zgodę na kurtora do sądu danej osoby :mrgreen:
roann

Napisano: 08 maja 2014, 9:59

Dziękuję za poświęcenie cennego czasu i za życzliwość.
Pozdrawiam
telena@wp.pl

Napisano: 08 maja 2014, 11:27

W tym przypadku chodzi o sytuację, gdzie komornik nie prowadzi egzekucji, więc nie może wystawić żadnego zaświadczenia. Świadczenie z FA zostało przyznane na podstawie Wyroku zasądzającego alimenty oraz informacji z sądu, że wierzycielka podjęła czynności związane z wykonaniem tyt. wyk. za granicą przez złożenie w Sądzie Okręg. wnioku o dochodzenie roszczeń alimentacyjnych przeciwko dłużnikowi przebywającemu w W. Brytanii. (adresu nie ustalono).
luna22

Napisano: 08 maja 2014, 14:29

Przykro, że nikt tak naprawdę nie chce mi pomóc.
telena@wp.pl

Napisano: 08 maja 2014, 14:52

nie mam takiej sytuacji, ale miała taką że pod adres (zagraniczny) dłużnika wysłałam pismo że zgodnie z art. 40 par. 4 i 5 KPA musi wskazać pełnomocnika do doręczeń. Pisma wracały nieodebrane do PL.(od komornika informacja że nadal przebywa zagranicą) Odezwała się matka dłużnika, miałam jej adres zamieszkania i wysłałam jej pismo, czy wyraża zgode na ustanowienie jej pełnomocnikiem do odbioru korespondencji dot. funuszu alimentacyjnego , napisałam pouczenie że jak strona mieszka zagranica to musi wskazań pełnomocnika ds doręczeń w kraju. Napisała m i oświadczenie że wszelką korespondencję mam przekazywac na jej adres a ona zobowiązuje przekazać te pisma synowi.

W Twoim przypadku czy znasz adres dłużnika, albo kogoś z rodziny, może Sąd ma taką wiedze??
olaaaaa

Napisano: 09 maja 2014, 8:57

Sądzę, że jak by znali jego adres, (sąd czy wierzycielka), to sprawa była by prowadzona przez komornika sądowego.
Dzięki serdeczne za chęć pomocy, ale to chyba jednak nie ten trop.
telena@wp.pl

Napisano: 09 maja 2014, 9:11

ja w przypadku "zagranicznych" dłużników dołączam zaśw. z Sądu, informacje z Krajowego Rejestru Karnego oraz Biura Meldunkowego MSWiA i nigdy nie było problemu z ustaleniem kuratora. A wniosek kieruje do Sądu właściwego z ostatnim miejscem zamieszkania takiego dłużnika w Polsce .
knz

Napisano: 09 maja 2014, 9:29

Tak mam zamiar postąpić, tylko mam trochę mało danych odnośnie dłużnika, potrzebnych do wniosków do KRK, Biura Meldunkowego itp...
Pozdrawiam.
telena@wp.pl

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem