kurator - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 mar 2015, 10:19

Jakie dokumenty są niezbędne do złożenia wniosku o kuratora ds. doręczeń nieobecnego dłużnika?
karolina12

Napisano: 27 mar 2015, 10:40

do Sądu wysyłam takie zalączniki do wniosku o ustalenie kuratora:
1) Potwierdzona za zgodność z oryginałem kopia zwrotnego potwierdzenia odbioru korespondencji,
2) Potwierdzona za zgodność z oryginałem kopia zaświadczenia komornika Sądowego
3) Potwierdzona za zgodność z oryginałem kopia pisma z OWD
4) Oświadczenie kandydata na przedstawiciela dla Pana

Napisano: 27 mar 2015, 10:50

a dajcie wzór pisma do sądu
jann

Napisano: 27 mar 2015, 11:07

Sąd Rejonowy w
III Wydział Rodziny i Nieletnich
ul.
16-1

WNIOSKODAWCA : Wójt Gminy

UCZESTNIK : wierzyciel
dłuznik- nieobecny

WNIOSEK O USTANOWIENIE PRZEDSTAWICIELA DLA OSOBY NIEOBECNEJ

Wójt Gminy .. na podstawie art. 34 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jednolity: Dz. U. 2013r.poz. 267 ze zm.)) oraz art.184 ustawy z dnia 25 lutego 1964r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U.Nr 9, poz.59 ze zm.)
w związku z prowadzonym przez tutejszy organ postępowaniu administracyjnym zgodnie
z ustawą z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity Dz. U. z 2009r. Nr 1, poz. 7 ze zm.) wnosi o ustanowienie przedstawiciela dla osoby nieznanej z miejsca pobytu Pana ..ur.... syna .. PESEL ... ostatnio zamieszkałego .., w celu reprezentowania nieobecnego w postępowaniu administracyjnym.

Jako osobę mogącą podjąć obowiązki przedstawiciela wskazuję Panią .....
Jednocześnie wnoszę o zwolnienie z opłat na podstawie art.95 ust.1 pkt.4 ustawy z dnia 28 lipca 2005r. (Dz.U.z Nr.167 poz.1398 ze zm.) ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.

UZASADNIENIE

W dniu 30.08.2013r. wszczęto na wniosek wierzyciela Pani ..zam ..,postępowanie administracyjne o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego dla osób uprawnionych :....ur. .....
w wysokości 230,00 złotych miesięcznie , oraz w dniu... wszczęto na wniosek osoby uprawnionej Pana ...., ur. .... w wysokości 270,00 złotych miesięcznie. Decyzją Nr GOPS/.532.5.FA.2013/14 z dnia 20.09.2013r.,przyznano świadczenie z funduszu alimentacyjnego dla córki ....oraz decyzją
Nr GOPS/.532.9.FA.2013/14 z dnia 26.09.2013r. przyznano świadczenia z funduszu alimentacyjnego dla syna .....
W związku z powyższym zaistniała potrzeba przeprowadzenia postępowania administracyjnego opisanego w art. 27 ust.2 ustawą z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity Dz. U. z 2009r. Nr 1, poz. 7 z późn. zm.) oraz wydania decyzji administracyjnej orzekającej o obowiązku zwrotu świadczeń przez dłużnika alimentacyjnego Pana ....ur. .... syna ...
W toku postępowania ustalono, iż Pan .... nie jest znany z miejsca pobytu,
z uwagi na okoliczności, iż osoba ta:
- nie przebywa pod adresem wskazanym przez Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w ....- Kancelaria Komornicza w .... -Pana .... wysyłana korespondencja wraca nieodebrana (dowód: potwierdzona za zgodność z oryginałem kopia zwrotnego potwierdzenia odbioru w/w korespondencji)
- z informacji uzyskanej z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ...., wynika, iż Pan ... nie zamieszkuje pod wskazanym adresem , nie ma stałego miejsca zameldowania, (dowód: potwierdzona za zgodność z oryginałem kopia pisma
z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ...).
W sprawie toczącej się przez tutejszym Organem zaistniała zatem konieczność wystąpienia
z wnioskiem o ustanowienie przedstawiciela w trybie art.34 Kodeksu Postępowania Administracyjnego w związku z art.184 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
Wójt Gminy /// wskazuje kandydata na przedstawiciela dla osoby nieobecnej Pana ...z w osobie Pani ....
Pani ... jest obywatelem polskim, korzysta z pełni praw publicznych oraz posiada pełną zdolność do czynności prawnych , jest zatrudniona w Urzędzie Gminy ... na stanowisku Podinspektor ds. kancelaryjno- technicznych i swoim zachowaniem, umiejętnościami zawodowymi daje rękojmię należytego wykonywania obowiązków przedstawiciela dla osoby nieznanej z miejsca pobytu.
Pani .... wyraziła pisemną zgodę na objęcie funkcji przedstawiciela.

Napisano: 27 mar 2015, 11:29

dziękuje bardzo :)
jann

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem