kurator - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 sty 2016, 11:34

Czesc, mam pytanko czy ustanawiamy jeszcze kuratorow ds doreczen dla dluznikow? Slyszalam, ze juz nie. Jesli nie to na podstawie jakich przepisow? pozdrawiam
alala

Napisano: 20 sty 2016, 12:27

Tak, pojawiały się tu różne "teorie". Moim zdaniem ew. ustanowienie kuratora do doręczeń nie ma nic wspólnego/ jest niezależne od ostatnich zmian ustawy FA ( np. brak obowiązku wydania decyzji o zwrocie). Ustawa o FA nakłada obowiązek poinformowania (skutecznego) Dł o przyznanych FA ( nic się w tej kwestii nie zmieniło). Natomiast kwestię doręczania korespondencji (nie tylko decyzji) reguluje Kpa. W przypadku, gdy nie znamy adresu Dł musimy właśnie ustanowić kuratora do doręczeń, by "skutecznie" doręczyć mu informację. Nie wiem skąd biorą się teorie, że kurator był potrzebny tylko wówczas, gdy były wydawane decyzje o zwrocie. Przecież w każdej innej sytuacji, by skutecznie prowadzić sprawę (dot. to nawet alimentów, czy rozwodu) ustanawia się kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu, inaczej dana sprawa nigdy by się nie zakończyła. A to po to, by właśnie "skutecznie" informować (nieobecną) stronę postępowania.
ODA

Napisano: 20 sty 2016, 12:38

ODA do naszego tu nieszczęścia chcesz doprowadzić 8-)
Ja na razie w ustanawianie kuratorów bawić się nie będę, na moje wnioski sądy "pozwalniały" kuratorów.
W tej sprawie siedzie cicho i się nie odzywam. W tym kraju ważniejsze od zapisów prawa są interpretacje tego prawa (nie raz i nie dwa zupełnie wyssane z palca), może w tej kwestii wyklaruje się jakieś korzystne stanowisko dla nas 8-)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2016, 12:42

RR to chcialam "uslyszec" ;)
alala

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem