kurator pilne - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 31 mar 2015, 12:16

Który organ wierzyciela czy dłużnika występuje do sądu z wnioskiem o kuratora dla osoby nieobecnej ?
marta1234

Napisano: 31 mar 2015, 12:28

dłuznika
elaa

Napisano: 31 mar 2015, 15:13

mam taką sytuację jestem organem wierzyciela a gmina dłużnika gdzieś w Polsce, od dwóch lat nie mam nic odebranego od dłużnika, pisma awizowane wracają z adnotacja nie podjęte w terminie. Mam sie tym nie przejmować czy jakoś poprosić gminę dłużnika aby ustanowiła kuratora dla osoby nieobecnej? Z dok. wynika że pisali wezwanie na wywiad nie zgłosił się to prokuratura. Mam duże przypuszczenie że ten dłużnik tam nie mieszka.
marta1234

Napisano: 01 kwie 2015, 8:13

organ właściwy dłużnika to może Ci najwyżej napisać że już nie są OWD a nie ustalać kuratora
co za bzdury
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2015, 13:45

hmmm no to jak zwykle pół na pół a jak robią inni?? bo już zgłupiałam całkiem.
marta1234

Napisano: 01 kwie 2015, 14:55

Wyłącznie OWW może wnioskować o ustanowienie kuratora, którego ustanawiamy w sytuacji gdy adres dłużnika pozostaje nieznany. A w takim przypadku NIE JEST MOŻLIWE określenie organu właściwego dłużnika.
G-j

Napisano: 01 kwie 2015, 14:57

jeszcze nie miałem przypadku żeby mnie jako OWD jakiś OWW kazał ustalać kuratora a jesteśmy duża gminą.
Od razu odbiłbym piłeczkę bo skoro dłużnik nie mieszka na moim terenie to nie jestem OWD, więc nie będę ustalał żadnego kuratora.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2015, 7:30

eMGie pisze:jeszcze nie miałem przypadku żeby mnie jako OWD jakiś OWW kazał ustalać kuratora a jesteśmy duża gminą.
Od razu odbiłbym piłeczkę bo skoro dłużnik nie mieszka na moim terenie to nie jestem OWD, więc nie będę ustalał żadnego kuratora.

ale za to mieliśmy przypadki gdy OWW wnioskował o podjęcie działań wobec dłużników osadzonych w ZK bo mieli kiedyś w naszej gminie meldunek .....
G-j

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x