Witam. Jak byście rozstrzygły następująca kwestie. Beneficent otrzymał dofinansowanie na studia inżynierskie, które ukończył. Teraz ubiega się o dofinansowanie jednolitych studiow magisterskich. No i moje pytanie jak wyglądać będzie dofinansowania. Osoba jest zatrudniona. To wiem udział własny 15 procent. Ale czy kwota ma być pomniejszona o 300 zł. Przedtem były studia inżynierskie teraz jednolite magisterskie. Proszę o pomoc
czy mogłabym dostać jakieś namiary na tą informację z PFRON dot. form nauczania związnych ze szkołą policealną jednoroczną i dwuletnią? Pilne!!!!!!!!!!!!!!
lidzia79 pisze:czy mogłabym dostać jakieś namiary na tą informację z PFRON dot. form nauczania związnych ze szkołą policealną jednoroczną i dwuletnią? Pilne!!!!!!!!!!!!!!
powyżej walnąłem byka co do szkół policealnych, poniżej meil który dostałem:
"Szanowny Panie,
w odpowiedzi na załączone pytanie, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych uprzejmie informuje, że co do zasady w przypadku pobierania nauki/kolejnych studiów w ramach tej samej formy kształcenia (tu w przypadku szkoły policealnej, po pomyślnym zakończeniu nauki w ramach szkoły policealnej nr 1) wyliczona kwota dofinansowania czesnego powinna być pomniejszona o 300 zł. Ust. 13 dokumentu pn. „Kierunki działań (...)" wskazuje jednak przypadki, kiedy takie zmniejszenie nie obowiązuje, tj. gdy Wnioskodawca:
1) ubiega się o dofinansowanie semestru/półrocza danej formy edukacji na poziomie wyższym, jaki dotychczas nie był objęty dofinansowaniem ze środków PFRON, albo
2) jednocześnie pobiera naukę na dwóch kierunkach w ramach tej samej formy edukacji na poziomie wyższym.
Na potrzeby programu, dwuletnią szkołę policealną oraz jednoroczną szkołę policealną traktujemy jako taką samą formę edukacji na poziomie wyższym.
Jednocześnie informujemy, że Realizator programu podejmuje decyzje w sprawie dofinansowania na podstawie posiadanych dokumentów i stwierdzonego stanu faktycznego.
Z poważaniem
Małgorzata Poręba
Wydział Analiz i Programowania"
Właśnie się zastanawiamy kto taką odpowiedz dał w Wa-wie skoro forma kształcenia to forma kształcenia niezaleznie do długości trwania, dobrze ze już wyjasnione