Lekarz chce wypisać mamę z ZOL,natomiast od marca nie pobierana była pozostała kwota 30%,13 i 14 emerytura - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 03 wrz 2023, 23:08

Witam Wszystkich.Czy jest w stanie ktoś mi podpowiedzieć co mam zrobić .Moja mama ma 90 lat od roku przebywa w ZOL ,trafiła tam prosto ze szpitala,po zatorowości płucnej i udarze.Oprócz tego choruje na Parkinsona,Altzhaimera.Jej głowa w pełni wyłączyła się.Lekarz chce mamę wypisać z końcem września.Chciałam umieścić ją w DPS w którym pracuje,bardzo by mi nawet pasowało,sprawowała bym nad nią opiekę ,bo mieszkała daleko ode mnie.Złożyłam papiery do GOPS-u otrzymałam odpowiedź,że dostali opinię od lekarza ,że mama z racji tego ,że jej głowa wysiadła,nie jest w stanie zdecydować czy chce być umieszczona w DPS ,nie mogą tego zrobić.Muszę złożyć papiery do sądu o ubezwłasnowolnienie i zrobić się jej prawnym opiekunem.Wtedy ja będę mogła zdecydować.To niestety potrwa w sądzie ,czy lekarz może wypisać mamę z dnia na dzień do domu z ZOLu ,mimo jej niesamodzielności schorzeń.Co mam zrobić aby tak się nie stało jak to wszystko załatwić ,przyspieszyć.Kolejną sprawą są finanse od marca nie pobieraliśmy tego 30 % jakie pozotaje z opłaty z emerytury,13 i 14 emerytura.Mamę chcą wypisać a pieniądze chcą pozostawić w ich depozycie do momentu kiedy nie będę miała papierów opiekuna prawnego .Czy mają takie prawo wypisując mamę ,zatrzymac jej pieniądze na ich koncie.Proszę o poradę
Małgorzata1972
Praktykant
Od: 03 wrz 2023, 22:27
Zajmuję się: jestem opiekunem w DPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x