Zwolnienie z odpłatności za dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 lip 2023, 12:35

Proszę o pomoc, wysłałam wniosek o przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego u syna do innego ops. Z wywiadu wynika, że od 20 lat ojciec nie utrzymywał kontaktu z synem, nie interesował się jego losem. Nie mam dołączonych orzeczeń Sądu. We wnioskach pracownika socjalnego jest napisana prośba o odstąpienie od alimentacji. Co dalej mam zrobić, proszę o pomoc -pierwsza taka sprawa.
Gopas77
Praktykant
Od: 12 maja 2023, 8:15
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 sie 2023, 13:20

Ja mam podobnie i nie wiem co teraz.Po kolejnym wywiadzie alimentacyjnym dzieci zobowiązane napisały oświadczenie,że zwracają się z prośbą o odstąpienie od alimentacji i opisały sytuację.
Co teraz- wydaję decyzję o zwolnieniu czy nie wysyłam juz wywiadów alimentacyjnych?
libra
Praktykant
Od: 06 cze 2023, 12:29

Napisano: 07 sie 2023, 14:39

1. Ustalić adres zamieszkania/zameldowania
2. Wysłać zawiadomienie o wszczęciu postępowania zpo/ ważne aby było to zrobione starannie (fikcja doręczenia kpa)
2a. wpisać o obowiązku udokumentowania opisanych zdarzeń
3. Zapoznań z zebranym materiałem (10 kpa)
4. Wydać decyzje do pełnego.
Kazimiera
Praktykant
Od: 26 kwie 2023, 8:51

Napisano: 08 sie 2023, 8:53

Jeżeli jest zgoda kierownictwa OPS to należy wydać decyzję w sprawie całkowitego lub częściowego zwolnienia z obowiązku ponoszenia opłaty na podstawie art. 64 ust. 7 tj. Osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie, na ich wniosek, po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego, w szczególności jeżeli:
7) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty wykaże, w szczególności na podstawie dokumentów dołączonych do wniosku,
rażące naruszenie przez osobę kierowaną do domu pomocy społecznej lub mieszkańca domu obowiązku alimentacyjnego
lub innych obowiązków rodzinnych względem osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty.
Obserwator 44
Praktykant
Od: 12 maja 2023, 14:59

Napisano: 08 sie 2023, 11:46

Z obowiązku wyczerpującego zebrania i rozpatrzenia całego materiału dowodowego przez organ prowadzący postępowanie nie można wyprowadzić konkluzji, iż organy administracji zobowiązane są do poszukiwania środków dowodowych służących poparciu twierdzeń strony w sytuacji, gdy ta ostatnia - mimo wezwania - środków takich nie przedstawia.
Wniosek o zwolnienie trzeba jakoś udokumentować. Nie można opierać się jedynie na słowach wnioskodawcy. Jakie to mają być dowody to już ocenia organ czy dał im wiarę czy nie.

rażące naruszenie
Kazimiera
Praktykant
Od: 26 kwie 2023, 8:51

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x