liczba osób większa niż od zarządcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 wrz 2022, 14:51

Pani złożyła wniosek w wpisała siebie i dziecko, zarządca potwierdził na wniosku i na zaświadczeniu o wydatkach za sierpień widzę 2 osoby.
Pani na wywiadzie powiedziała że mieszka z nią jeszcze starsza córka ale jest zgłoszona do zarządcy od września zatem w sierpniu wydatki były za 2 osoby.
Pogubiłam się:( czy ona powinna we wniosku złożonym 26 września wpisać 3 osoby bo we wrześniu córka z nią mieszka czy 2 osoby tak jak w wydatkach i zarządcy?? Jak wpisze 3 to przyjmuje wydatki za 2 ?? Ona będzie mieć ryczałty za wszystko a tam do wyliczenia wpiuje sie liczbe oób
Proszę o pomoc, znalazłam że odmowa jakby sytuacja była odwrotna ze podałaby liczbę osób mniejsza niż w deklaracji
Rudzia
Stażysta
Od: 28 lis 2021, 23:59
Zajmuję się: ŚW/DM/ZR

Napisano: 27 wrz 2022, 15:21

liczba osób = stan na wrzesień 2022
wydatki liczysz według stanu na sierpień 2022
Proszę o pomoc, znalazłam że odmowa jakby sytuacja była odwrotna ze podałaby liczbę osób mniejsza niż w deklaracji
to nie w tym przypadku ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 28 wrz 2022, 8:18

dziękuje bardzo. Już zrozumiałam że tak może być i że tak jest jak komuś się urodzi dziecko itp ale nie wiem jak wyliczyć poprawnie
czyli wydatki biorę za 2 osoby a liczba osób przyjmuje 3. Do wyliczeń w programie ile wpisuje osób,2 czy 3?? będę liczyć ryczałt za brak ciepłej wody i gazu i tam wpisuje liczbę osób.
I jeszcze jedno - powierzchnia bo Pani ma użytkowej 44.70 i jak są dwie osoby to mamy przeliczyć na 40 m normatywnej a jak 3 osoby to liczymy te 44,70 . Zarządca wydając zaświadczenie za sierpień przeliczył wydatki na 40 m i to przyjąć??
Rudzia
Stażysta

Napisano: 28 wrz 2022, 10:47

U mnie też są rodziny w których liczba osób u zarządcy różni się z rzeczywistością. Wtedy wypełniają oświadczenie jaki jest stan faktyczny.
Najczęściej kombinują tak żeby nie płacić za śmieci :?
SebastianK
Praktykant
Od: 10 sie 2022, 22:04

Napisano: 28 wrz 2022, 11:10

SebastianK pisze:
28 wrz 2022, 10:47
U mnie też są rodziny w których liczba osób u zarządcy różni się z rzeczywistością. Wtedy wypełniają oświadczenie jaki jest stan faktyczny.
Najczęściej kombinują tak żeby nie płacić za śmieci :?
a po co oświadczenia dodatkowe...deklaracja jest ich oświadczeniem...tak wstawiają osoby, z którymi prowadzą wspólne gospodarstwo domowe i ich dochody...a osoby zgłoszone u zarządcy niestety mogą się różnić...bo np studenta wykreślili bo mogą...bo mieszka poza domem...lub inne sytuacje życiowe. I niestety my nie możemy wydatków zmieniać...lub mówić, że kogoś mają wstawić do deklaracji...jeśli ta osoba z nimi nie mieszka...niestety
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 28 wrz 2022, 15:34

ufff to chociaż skład gospodarstwa mamy dobrze.
Proszę o pomoc jeszcze w kwestii - czyli wydatki biorę za 2 osoby a liczba osób przyjmuje 3. Do wyliczeń w programie ile wpisuje osób,2 czy 3?? będę liczyć ryczałt za brak ciepłej wody i gazu i tam wpisuje liczbę osób.
I jeszcze jedno - powierzchnia bo Pani ma użytkowej 44.70 i jak są dwie osoby to mamy przeliczyć na 40 m normatywnej a jak 3 osoby to liczymy te 44,70 . Zarządca wydając zaświadczenie za sierpień przeliczył wydatki na 40 m i to przyjąć??
Rudzia
Stażysta

Napisano: 29 wrz 2022, 9:16

Do wyliczeń w programie ile wpisuje osób,2 czy 3?? będę liczyć ryczałt za brak ciepłej wody i gazu i tam wpisuje liczbę osób.
skład gospodarstwa na dzień składania wniosku = 3
o od tej liczby wyliczasz ryczałty
analogicznie, jak wyżej ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 29 wrz 2022, 10:09

pogubiłam się... :?
liczysz ryczałt na osoby znajdujące się w gospodarstwie domowym, ile wnioskodawca zglosil...jeżeli są 3 osoby to powierzchnia normatywna na 3 os 45.00 m. Jeżeli powierzchnia użytkowa jest większa...to wydatki przeliczasz do powierzchni normatywnej (czyli wydatki dzielisz na pow użytkową i mnożysz przez normatywna). Jeżeli użytkowa jest mniejsza od normatywnej...wydatki zostawiasz takie jakie są :)
ilość osób w gospodarstwie domowym bierzesz taką, jaką przedstawia wnioskodawca na dzień składania wniosku...zaś zarządca potwierdza wydatki na miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 30 wrz 2022, 7:52

liczysz ryczałt na osoby znajdujące się w gospodarstwie domowym, ile wnioskodawca zglosil...jeżeli są 3 osoby to powierzchnia normatywna na 3 os 45.00 m. Jeżeli powierzchnia użytkowa jest większa...to wydatki przeliczasz do powierzchni normatywnej (czyli wydatki dzielisz na pow użytkową i mnożysz przez normatywna). Jeżeli użytkowa jest mniejsza od normatywnej...wydatki zostawiasz takie jakie są :)
ilość osób w gospodarstwie domowym bierzesz taką, jaką przedstawia wnioskodawca na dzień składania wniosku...zaś zarządca potwierdza wydatki na miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku.
dokładnie tak jak napisałaś
brodafix
Podinspektor

Napisano: 30 wrz 2022, 12:54

bardzo dziękujemy z pomoc,mam nadzieje że dobro do Was wróci:):)
a swoją droga jak koleżanka która szła na macierzyński i dawała nam w zastępstwo dodatki mieszkaniowe mówiąc że to jest proste i niewiele się w nich dzieje wróci to nie ręczę za siebie;)
Rudzia
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x