liczę na waszą poradę.. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 lut 2017, 19:55

liczę na waszą poradę..
mam wniosek, Pan od bodajże 2 miesiące temu wyszedł ze szpitala. pracy podjąć nie może, bo się fizycznie do tego nie nadaje, przyznano mu pomoc z mops w postaci usług opiekuńczych.
pan jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy(czy składka zdrowotna) iii.. na tym się kończy jego faktyczny dochód. Rozmawiałam z siostrą, o jego dochodzie i o tym,jak on regulował czynsz i inne zobowiązania.. Pani powiedziała, że Pan miał trochę oszczędności i ostatnio nadpłatę w spółdzielni i z tego pokryte zostały jego zobowiązania. rodzina pomaga mu w formie rzeczowej, podrzuca jedzenie i jakieś środki higieniczne.
co zrobić, wiem, że Pan faktycznie nic nie ma, nie dorabia bo i nie ma takiej możliwości.
spieniężyć tę pomoc od najbliższych?
MałaMi89
Stażysta
Od: 09 sty 2017, 19:39
Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne

Napisano: 27 lut 2017, 8:59

Kochana, ja bym w tym wypadku poprosiła o oświadczenie od tego Pana i opisaniem, że w tym okresie utrzymywał się z oszczędności oraz pomocy rzeczowej od rodziny. Oraz, że miał nadpłatę u administratora (chociaż tu nie wiem, czy ktoś się nie przyczepi, czemu nie wliczasz tego do dochodu ;P), dopisać też, że w związku z sytuacją zdrowotną i pobytem w szpitalu nie podejmował prac dorywczych w tym okresie.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 27 lut 2017, 19:04

no właśnie o tej nadpłacie myślałam, by ją wliczyć. tylko jak to z całego roku to ją przeliczyć na 12m-cy i adekwatnie 3 kwoty wliczyć do dochodu? Pan dziś znów trafił do szpitala, chyba zaczną go kierować do ZOL..
MałaMi89
Stażysta
Od: 09 sty 2017, 19:39
Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne

Napisano: 27 lut 2017, 21:56

Nie szalejcie tak. Odłożone kiedyś (np. rok temu — dlaczego nie?) pieniążki, wracające teraz w formie nadpłaty, zwrotu, oszczędności, na pewno nie mogą być uważane za dochód do dodatku.
Jeśli człowiek biedny, to nie ma sensu przeliczać całej pomocy rzeczowej na pieniążki. Tylko się napracujecie, podenerwujecie, a dodatku od tego nie ubędzie. Ot, wystarczy gdzieś na marginesie czy w notatce zapisać, że taka pomoc była. Przynajmniej co do niektórych spraw.
Jeśli macie wiedzę czy przekonanie, że biedny, chory, niesprawny, z wątpliwym dochodem, to nie drążcie tematu. Zapiszcie sobie cokolwiek na wszelki wypadek i dajcie ten dodatek bez szczególnych ceregieli.
Dociekanie ma sens tylko wobec podejrzenia kombinacji, a i to nie zawsze.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x