Odwołanie od decyzji - dotacja mieszkaniowa - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 26 lut 2017, 20:41

Witam mój problem polega na tym ze nie uzyskałam dodatku mieszkaniowego ponieważ kwota przekracza "limit" który jest brany z ostatnich trzech miesięcy(dochody). Wniosek o przyznanie dodatku składałam dnia, 31.01.17r będąc już osobą bezrobotną korzystająca z MOPS. Mój syn mieszkający ze mną w tym mieszkaniu pracował do 31.01.17r. (ostatnia umowa zlecenie, przepracowane 4 dni w styczniu, kwota wynagrodzenia to 398zł). Na te chwilę jesteśmy osobami bez robotnymi, korzystającymi z MOPS oraz jesteśmy zarejestrowani w Urzędzie Pracy. Szukam odpowiedzi na pytanie czemu kierownik danej placówki nie przyznał dodatku patrząc na ostatnie 3 miesiące a nie biorąc tego pod uwagę że na chwile obecna jesteśmy bez pracy i bez żadnego innego dochodu nie licząc MOPS-U. Prosiłabym o formularz do odwołania się z tej decyzji. Liczę na wszelką pomoc w tej sprawie. w załączniku jest wlasnie ta decyzja ( 3 zdjęcia ).
Załączniki
IMG_20170226_191041.jpg
IMG_20170226_191020.jpg
IMG_20170226_190655.jpg
bozena00
Praktykant
Od: 26 lut 2017, 20:04
Zajmuję się: fa

Napisano: 27 lut 2017, 8:54

Dzień dobry.
W związku z Art. 3. ust. 1. Dodatek mieszkaniowy przysługuje osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1, jeżeli średni miesięczny dochód na jednego członka gospodarstwa domowego w okresie 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego nie przekracza 175% kwoty najniższej emerytury w gospodarstwie jednoosobowym i 125% tej kwoty w gospodarstwie wieloosobowym, obowiązującej w dniu złożenia wniosku, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 8.
Niestety przy składaniu wniosku pracownik musi brać okres 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku zgodnie z ww. artykułem, nie ma innej mozliwości. Ponadto dodatki mieszkaniowe nie są elementem systemu świadczeń z pomocy społecznej i określają je ściśle określone reguły (nie jest to pomoc uznaniowa).
Łączę Pozdrowienia i polecam spróbować np. w marcu jeszcze raz (wtedy będzie XII/2016 I i II/2017).
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x