liczenie dochodu-uzysku (czy rację ma Ministerstwo czy Mazur
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śR-FA-500+
- Kontakt:
liczenie dochodu-uzysku (czy rację ma Ministerstwo czy Mazur
Witam! Wracam po b. długiej nieobecności w pracy, sporo się zmieniło. Proszę napiszcie mi jak liczycie dochody uzyskane. Do tej pory praktyka u nas była taka (tak też ponoć liczy Mazurkiewicz), że przy ustaleniu dochodu uzyskanego patrzało się na datę wypłaty. Przykład:
Pani rozpoczyna pracę z dniem 28.06.2017r. Wypłata za parę dni czerwca jest w lipcu 2017r. My bierzemy w takiej sytuację datę drugiej wypłaty (sierpień 2017r.) i nie należy się od września 2017r. Teraz przyglądam podręcznik do 500+ jakie wysmarowało nam Ministerstwo i widzę, że proponowana praktyka jest inna (str. 18 nowego podręcznika. Tzn nie bierze się pod uwagę daty pobrania wynagrodzenia należnego ale patrzy się na to kiedy osoba rozpoczęła wykonywanie pracy, w tej sytuacji opisywany przeze mnie wyżej przykład Ministerstwo rozwiązałoby tak, że wzięłoby pod uwagę lipiec 2017r. i dochód wypłacony w tym miesiącu (za parę dni czerwca 2017r.), co jest trochę nie fair bo kobitka się złapie z tego dochodu za parę dni czerwca. Napiszcie proszę jak wygląda u Was praktyka.
Dzięki!
Pani rozpoczyna pracę z dniem 28.06.2017r. Wypłata za parę dni czerwca jest w lipcu 2017r. My bierzemy w takiej sytuację datę drugiej wypłaty (sierpień 2017r.) i nie należy się od września 2017r. Teraz przyglądam podręcznik do 500+ jakie wysmarowało nam Ministerstwo i widzę, że proponowana praktyka jest inna (str. 18 nowego podręcznika. Tzn nie bierze się pod uwagę daty pobrania wynagrodzenia należnego ale patrzy się na to kiedy osoba rozpoczęła wykonywanie pracy, w tej sytuacji opisywany przeze mnie wyżej przykład Ministerstwo rozwiązałoby tak, że wzięłoby pod uwagę lipiec 2017r. i dochód wypłacony w tym miesiącu (za parę dni czerwca 2017r.), co jest trochę nie fair bo kobitka się złapie z tego dochodu za parę dni czerwca. Napiszcie proszę jak wygląda u Was praktyka.
Dzięki!
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: liczenie dochodu-uzysku (czy rację ma Ministerstwo czy M
witam,
U nas w Ośrodku wygląda to tak:
Jeżeli Pani rozpoczyna pracę 28.06.2017r. to bierzemy dochód za lipiec 2017 w sierpniu 2018 i w razie przekroczenia dochodu, uchylamy od sierpnia.
U nas w Ośrodku wygląda to tak:
Jeżeli Pani rozpoczyna pracę 28.06.2017r. to bierzemy dochód za lipiec 2017 w sierpniu 2018 i w razie przekroczenia dochodu, uchylamy od sierpnia.
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Pewnie czytasz nowy podręcznik a ogólnie rzecz ujmując to w nowym okresie zasiłkowym będzie panować zasada (przykład): uzyskanie zatrudnienia w maju 2017r, zaświadczenie o dochodzie za czerwiec 2017 (i nie ważne kiedy była wypłata za czerwiec).
- Minion
- Starszy referent
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
Nie bierze się pod uwagę daty wypłaty. Nigdy tak nie robiłem. Na samym początku mecenas podpowiedział mi, że mam patrzeć na datę wypłaty (jeden przypadek tak zrobiłem i były nienależne za miesiąc) . Później kontrol przyszła i zakwestionowała ten wybór i teraz Pani ma do zwrotu jeszcze za jeden miesiąc (tzw. gartis). Na szczęscie to tylko jeden taki incydent i reszte robiłem, że umowa od maja, dochód za czerwiec, wstrzymanie od lipca 
Teraz na szczęście jest to uściślone

Teraz na szczęście jest to uściślone

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
W przypadku doliczania świadczeń typu: rodzicielskie, chorobowe patrzyliście na datę wypłaty? Teraz też zasiłek i stypendium z PUP tak trzeba będzie doliczać.
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
uzyskanie dochodu to wedlug def. uzyskanie zatrudnienia a nie uzyskanie wynagrodzenia z zatrudnienia.
zdarzeniem do uzyskania dochodu jest moment zatrudnienia a nie moment wypłaty wynagrodzenia z zatrudnienia.
zdarzeniem do uzyskania dochodu jest moment zatrudnienia a nie moment wypłaty wynagrodzenia z zatrudnienia.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
Minion napisałam do Ciebie na priv.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Na wypłatę patrzyliśmy w przypadku zasiłku macierzyńskiego, rodzicielskiego, zasiłku przedemerytalnego, zasiłku macierzyńskiego jeśli chodzi o rolników. a teraz doszedł by zasiłek dla bezrobotnych, ale byłam teraz u mazurka i powiedział, że teraz wszystko mamy robić tak jak w przypadku zatrudnienia i reszty tych podpunktów, ponieważ zmieni się art. 18 ust 6, zamiast "osiągnięty" będzie "uzyskany", tak?
Oprócz liczenie dochodu-uzysku (czy rację ma Ministerstwo czy Mazur - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
cudzoziemiec - jak udokumentować dochód
nienależnie pobrane a nowy okres zasiłkowy
Odwołanie się od orzeczenia o niepełnosprawności
Zmagam sie ze spłatą świadczenia 500 + nienależnie pobranego
jaki typ wniosku zaznaczyć w sygnity?
nowo narodzone dziecko weryfikowane w ccb sygnity pomocy
Sprawozdanie w CAS zapotrzebowanie na sierpień
uchylenie decyzji tak czy nie? wstecz
Wątpliwe sprawowanie opieki nad dziećmi?
nowe sprawozdanie w CAS - jakieś humorystyczne propozycje?
prosze o pomoc koordynacja 500+
prosze o pomoc koordynacja 500+
postanowienie o miejscu pobytu dzieci
kordynacja 500+ a wprowadzanie decyzji do systemu
Od jakiego miesiąca nie przysługuje prawo do świadczenia
Podstawa prawna na nowy okres zasiłkowy