likwidacja barier architektonicznych - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 lut 2017, 9:52

od niedawna zajmuje się barierami i mam takie pytanko. Wpłynął mi wniosek w styczniu na bariery, mam 30 dni na rozpatrzenie wniosku, ale nie mam jeszcze kasy z PFRONU, więc co napisać wnioskodawcy w piśmie?
pcpr

Napisano: 01 lut 2017, 10:20

my od lat piszemy tak:

"Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w .......... uprzejmie informuje, że złożony przez Pana wniosek o dofinansowanie ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych likwidacji barier architektonicznych w miejscu zamieszkania rozpatrzony będzie po otrzymaniu przez Centrum informacji z Zarządu Funduszu o wielkości środków finansowych przeznaczonych dla Powiatu Puławskiego na rok 2017 oraz podjęciu uchwały przez Radę Powiatu określającą zakres realizowanych zadań i wysokości środków na te zadania."

I przeważnie w marcu rozpatrujemy wnioski.

To rozwiązanie nie jest podobno zgodne do końca z rozporządzeniem (wg opinii z Biura), ponieważ powinniśmy wniosek rozpatrzyć w ciągu 30 dni (pozytywnie lub negatywnie), co jest nie możliwe ponieważ nie ma kasy i żeby przestrzegać terminu 30 dni, należałoby nie przyjmować wniosków od początku roku (co też jest niezgodne z rozporządzeniem); a jeśli przyjmować to rozpatrywać w ciągu 30 dni ale negatywnie; wtedy wnioskodawca powinien złożyć wniosek jeszcze raz, aż wbije się w termin, kiedy będą pieniądze :)

Dla mnie jest to głupie i nie logiczne, stwarza dodatkową biurokrację, dodatkowe dokumenty, koszty - ogólnie bez sensu, dlatego od zawsze robimy tak jak napisałem na wstępie. Mieliśmy kiedyś kontrole barier z PFRON, NIK i z tego powodu nie było zarzutów.
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 01 lut 2017, 10:53

Witam, my robimy podobnie, przywołując dodatkowo Kpa :) pozdrawiam
Witam

Napisano: 01 lut 2017, 12:26

Robimy tak jak napisał Tomasz z tym, że u nas jest to w formie oświadczenia do wniosku. Tym samym nie musimy już niczego wysyłać a jak otrzymujemy kasę to wypinamy tą jedną kartkę i spokój :)
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 01 lut 2017, 12:36

dzięki za podpowiedź
pcpr

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x