od niedawna zajmuje się barierami i mam takie pytanko. Wpłynął mi wniosek w styczniu na bariery, mam 30 dni na rozpatrzenie wniosku, ale nie mam jeszcze kasy z PFRONU, więc co napisać wnioskodawcy w piśmie?
"Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w .......... uprzejmie informuje, że złożony przez Pana wniosek o dofinansowanie ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych likwidacji barier architektonicznych w miejscu zamieszkania rozpatrzony będzie po otrzymaniu przez Centrum informacji z Zarządu Funduszu o wielkości środków finansowych przeznaczonych dla Powiatu Puławskiego na rok 2017 oraz podjęciu uchwały przez Radę Powiatu określającą zakres realizowanych zadań i wysokości środków na te zadania."
I przeważnie w marcu rozpatrujemy wnioski.
To rozwiązanie nie jest podobno zgodne do końca z rozporządzeniem (wg opinii z Biura), ponieważ powinniśmy wniosek rozpatrzyć w ciągu 30 dni (pozytywnie lub negatywnie), co jest nie możliwe ponieważ nie ma kasy i żeby przestrzegać terminu 30 dni, należałoby nie przyjmować wniosków od początku roku (co też jest niezgodne z rozporządzeniem); a jeśli przyjmować to rozpatrywać w ciągu 30 dni ale negatywnie; wtedy wnioskodawca powinien złożyć wniosek jeszcze raz, aż wbije się w termin, kiedy będą pieniądze
Dla mnie jest to głupie i nie logiczne, stwarza dodatkową biurokrację, dodatkowe dokumenty, koszty - ogólnie bez sensu, dlatego od zawsze robimy tak jak napisałem na wstępie. Mieliśmy kiedyś kontrole barier z PFRON, NIK i z tego powodu nie było zarzutów.
Robimy tak jak napisał Tomasz z tym, że u nas jest to w formie oświadczenia do wniosku. Tym samym nie musimy już niczego wysyłać a jak otrzymujemy kasę to wypinamy tą jedną kartkę i spokój