LIKWIDACJA ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: LIKWIDACJA ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH
a skąd założenie, że każdy pracuje za minimalną?
Nie można mierzyć każdego swoja miarą
Nie można mierzyć każdego swoja miarą
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Praktykant
- Zajmuję się: wszystkim co nie kwalifikuje się na 1000 zł z MPiPS
- Kontakt:
Z artykułu wynika, że to kwestia bardziej 2026 r. Z tego co wiem, to jest kwestia wprowadzenia świadczeń do ZUS z częścią pracowników. Czy FA? Nie wiem. Kto będzie robił postępowania wobec dłużników, a będzie ciężko to rozdzielić. Czy też Zus tak sobie wchłonie ZP, SP na powiatowych orzeczeniach-tu może być reforma orzecznictwa w Polsce, zapowiadana od lat. Najmniej problemowe to RO.
Ale jak wynika z artykułu są też plany połączenia świadczeń i pomocy społecznej, tj. świadczenia dla najbiedniejszych. I to mi się wydaje bardziej możliwe. Przecież przed nami reforma dochodów samorządów i nowa ustawa o pomocy społecznej. Więc zobaczymy. Ważna też jest sprawa powyborcza, na ile aktualni rządzący będą mieli siły.
W każdym bądź razie aktualny system egzystujących obok siebie 800+. SR, FA, PS, DS, rozmaitych dodatków, bonów, aktywnych rodziców będzie do zmiany. Zobaczymy , w która to stronę pójdzie. A jak znów zrobią to, że zlikwidują zasiłki rodzinne i w to miejsce dochodowe 800+ w gminach. Znów będziemy narzekać, że za dużo roboty.
Ps. Ale za robotą już się rozglądam
Ale jak wynika z artykułu są też plany połączenia świadczeń i pomocy społecznej, tj. świadczenia dla najbiedniejszych. I to mi się wydaje bardziej możliwe. Przecież przed nami reforma dochodów samorządów i nowa ustawa o pomocy społecznej. Więc zobaczymy. Ważna też jest sprawa powyborcza, na ile aktualni rządzący będą mieli siły.
W każdym bądź razie aktualny system egzystujących obok siebie 800+. SR, FA, PS, DS, rozmaitych dodatków, bonów, aktywnych rodziców będzie do zmiany. Zobaczymy , w która to stronę pójdzie. A jak znów zrobią to, że zlikwidują zasiłki rodzinne i w to miejsce dochodowe 800+ w gminach. Znów będziemy narzekać, że za dużo roboty.
Ps. Ale za robotą już się rozglądam

-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Ja tego absolutnie nie zakładam, ale było tu już trochę ludzi, którzy bez kozery pisali, że pracują za minimalną na stanowisku urzędniczym i to mnie zawsze mocno dziwiło, bo ja w takim wypadku dawno bym rzucił taką fuchę.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracą
- Kontakt:
może i tak zamierzają się do reformy tych świadczeń część świadczeń pójdzie do ZUS a typowy zasiłek rodzinny podciągną pod pomoc społeczną dla tych najuboższych. Patrząc na to że kryteria nie są podwyższane a średnia krajowa idzie w górę to mało osób będzie się kwalifikować i pomału "umrze" śmiercią naturalną te świadczenie. tylko przygnębia mnie fakt że pracuję w świadczeniach 20 lat i jak zlikwidują te świadczenie to faktycznie będzie nie fajnie dla wszystkich wykonujących tą pracę. Ale kto by się nami przejmował
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Nie sądzę żeby ZUS przejął również pracowników... były już takie pobożne życzenia jak 500+ zabierali...i nie słyszałam żeby z pracowników OPS ktoś tam znalazł zatrudnienie w ramach przekazania zadań.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi
- Kontakt:
witam. Chciałam odświeżyć temat czy coś więcej wiadomo o likwidacji świadczeń?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
- Cerkiewne
- Starszy referent
- Zajmuję się: siedzę sobie
- Kontakt:
no dziadki na śp powoli się wykruszają, dzieci na ZR dorastają, a nowe się nie rodzą
Anna
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Tak, sytuacja jest dramatyczna, odniesiemy się do niej na konferencji prasowej po 16gopsg pisze: 04 kwie 2025, 11:51 witam. Chciałam odświeżyć temat czy coś więcej wiadomo o likwidacji świadczeń?

-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR/FA/CP/ST
- Kontakt:
Tak. Mają zostać przeniesione świadczenia rodzinne oraz zasiłki stałe.
Oprócz LIKWIDACJA ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
utrata
przedłużanie orzeczeń w 2023 r.
SYGNITY ZŁ za ZŁ wstecz wypłacona pełna kwota TOM może pomożesz
przychody zwolnione: przekroczony limt 85 528,00 zł
umiarkowany stopień- nie da się ustalić kiedy powstała niepełnosprawność
przedłużanie orzeczeń
koordynacja przypomnijcie mi
zmiana sytuacji rodzinnej i dochodowej UKR
koordynacja 500 plus
Świadczenie pielęgnacyjne - od kiedy??
czy przysługuje ŚP
Przedłużenie św. pielęgnacyjne
13-stki do zasiłku rodzinnego ?
Odwołanie od decyzji - do Wójta????
zaświadczenie Czyste Powietrze - kolejny wniosek bez żony
zł/zł, rezygnacja z rozpoczęcia roku szkolnego.