Lubnauer chce przyjmować imigrantów: "Powinniśmy się wywiąza - HYdE PaRK

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 lip 2016, 12:26

Polonus
Biorąc pod uwagę powyższe stwierdzenia, autorstwa Pana, panie Polonus- ja dziękuję za rozmowę. Odpowiedziałam na wątek dotyczący konkretnego przepisu prawnego, poprawiając błędną jego interpretację i tyle. Co do kwestii pozostałej nie wypowiadałam się, nie określiłam swojego stanowiska ponieważ wiem, że temat uchodźców jest ważki i wymaga dyskusji na jakimś przyzwoitym poziomie. Pan swoimi wypowiedziami mnie nie przekonał.
ps. I jeszcze jedno. Skoro jest Pan tak uprzejmy stosować formę grzecznościową- Pani, to proszę konsekwentnie zachować ją do końca.
Anioł

Napisano: 26 lip 2016, 18:06

To jeszcze raz powtarzam i przytaczam na dowód, że niczego źle nie interpretuję:

"Art. 165. § 1. Kto sprowadza niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu
osób albo dla mienia w wielkich rozmiarach:

5) działając w inny sposób w okolicznościach szczególnie niebezpiecznych,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8."

Tak więc Pani Anioł, myślę że sprawny prokurator bez trudu wykorzysta ten artykuł i jego punkt 5. Ja rozumiem, że osoby chcące koniecznie sprowadzić na Polaków zagrożenie będą twierdziły, że ten przepis tego nie dotyczy. Jednak ustawodawca świadomie dodał pkt 5, po to by karać za niebezpieczeństwa inne niż wymienione w punktach wcześniejszych, gdyż miał na tyle wyobraźni, że nie jest w stanie z góry przewidzieć wszystkich rodzajów zagrożeń. Skąd bowiem przyszłoby komuś do głowy, że Europa zostanie utopiona we krwi na życzenie szefów swoich państw? Własnie mamy do czynienia z próbą wymuszenia na Rządzie RP podjęcia "działań w inny sposób w okolicznościach szczególnie niebezpiecznych".
Co do grzecznościowych form, to we współczesnym dziennikarstwie raczej jednak funkcjonuje "Anioł" niż "pani/Pani Anioł". Jako, że jestem bardzo grzeczny czasami używam form grzecznościowych.
polonus

Napisano: 26 lip 2016, 19:09

Szanowny Panie
Dał mi pan do myślenia z tym art.165 KK. ;) Właśnie jestem w trakcie formułowania wniosku do Sądu w pewnej sprawie, dotyczy co prawda KRO, ale mocno się zastanawiam, czy nie pomyliłam podstawy prawnej, jak dotąd mi się nie zdarzyło. Trudno, najwyżej się okaże, że nauka poszła w las. Poproszę wówczas o wizytówkę owego sprawnego prokuratora :) w sprawach beznadziejnie trudnych się przyda. Dobrze już dobrze..Co do reszty zgadzam się z Panem. Sądzę, że podejmują wyrafinowane sposoby wymuszania decyzji na Polsce w kwestii uchodźców. Uważam też, że " veto" Polaków powinno być konsekwentne, istnieje bowiem realne niebezpieczeństwo zagrożenia przeciwko zdrowiu i życiu obywateli. Sądzę też, że ewentualni decyzyjni w tej sprawie, posiadają wiedzę na temat odpowiedzialności przed TK.
Co zaś się tyczy współczesnego dziennikarstwa ( cokolwiek to znaczy), proszę pamiętać, że nie zawsze to co nowe, oznacza że jest dobre. Tak więc ja wolę trzymać się tradycyjnych wzorców zachowania jeśli chodzi formy grzecznościowe.
ps. No i co najważniejsze. Faktycznie czasami jest Pan "grzeczny" :), może zastąpmy to wyrażeniem uprzejmy ? grzeczny jakoś tak do określenia dziecka mi pasuje..
Anioł

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x