Ludzie, pomóżcie:( - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 gru 2014, 10:28

Dłużnik-konfliktowy od samego początku istnienia FA. Dzisiaj przyniósł mi wyrok że nie jest ojcem dziecka. Bieżący FA uchylam - OK. Ale co z należnościami za poprzednie okresy???? Tytułami??? Pieniędzmy które wpłacał??? Wpłacił przez te wszystkie lata ok. 1500 zł i żąda żeby mu zwrócic te pieniadze :twisted:
Załamana

Napisano: 12 gru 2014, 11:16

Umorzyć cały dług i po sprawie.
Bogna111

Napisano: 12 gru 2014, 11:26

No ale na podstawie jakiego art. mam umorzyć? :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Załamana

Napisano: 12 gru 2014, 11:46

wg mnie na podstawie tego wyroku on niewiele może. Wyrok jest świeży? pewnie dopiero prawomocny, albo i jeszcze nie... Uważam że jeśli dłużnik chce zwrotu kasy, powinien złożyć wniosek do sądu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego, skoro nie jest ojcem. Jeśli przedstawi wyrok o uchyleniu obowiązku alimentacyjnego wstecz, od początku, wtedy można będzie mu zwrócić kasę a kobieta do zwrotu NP
kimi

Napisano: 12 gru 2014, 11:58

On ma juz wszystko, sorki ale pisałam w skrócie. Ma prawomocny wyrok o zniesieniu alimentów. Chodzi mi o to na jakiej podstawie mam umorzyć:(. A z oddaniem kasy to już w ogóle jakas masakra. Przeciez to przez kilka lat rozdzialałam 60%20%20% i odsetki. Przeciez mi inna gmina nie odda kasy, a z budżetu państwa to nie wiem nawet jak zacząć. Poza tym kobieta ma zwrócić?????
Załamana

Napisano: 12 gru 2014, 12:09

:(
Elmerze pomóż proszę

Napisano: 12 gru 2014, 12:17

No jasne, że ma zwrócić. Z premedytacją zrobiła z gościa dłużnika wiedząc, że nie jest ojcem dziecka.
akcjonariusz

Napisano: 12 gru 2014, 12:42

Logicznie i intuicyjnie zgadzam się, że ona powinna zwrócić, jemu należności powinno się skasować. Ale po prostu nie mam pomysłu na podstawy prawne:(.
Ps. Co do wierzycielki, podobno nie wiedziała, bo sobie "wyliczyła" że na pewno on powinien byc ojcem :x
Załamana

Napisano: 12 gru 2014, 12:47

Co do niej to może art.2 pkt 7 lit c, unieważnij decyzje z FA a póxniej NP. A co do niego-kiedys na szkoleniu mówili-że niestety bedzie miał nadal do zwrotu.
Wioletka

Napisano: 12 gru 2014, 12:48

a w wyroku znoszącym alimentację od kiedy jest zniesiona alimentacja - trzeba przeczytać dokładnie wyrok, ważne jest również co wskaże komornik.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x