Mądre głowy bardzo proszę o pomoc. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 paź 2019, 9:47

dot. zasiłku rodzinnego. Rodzina pięć osób. Ojciec pracuje, matka bezrobotna. Rozliczali się wspólnie. Podatek w połowie dla niego i dla niej. Matka zero dochodu tylko podatek. Przekraczają kryterium dochodowe licząc jego dochody minus podatek (oczywiście w połowie), jeśli odjęłabym od jego dochodu tę drugą połowę podatku, który jest przy żonie z zerowym dochodem łapali by się.Proszę mi pomóc, czy można tak zrobić. Jeśli tak to jakiś artykuł.
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 24 paź 2019, 9:50

zawsze odliczam cały podatek jeżeli druga osoba ma zero dochodu a skąd ona ma podatek skoro nie ma dochodu
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 24 paź 2019, 11:10

Proszę, może jeszcze ktoś się wypowie, żeby mnie utwierdzić.
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 24 paź 2019, 11:20

renka. pisze:
24 paź 2019, 9:47
dot. zasiłku rodzinnego. Rodzina pięć osób. Ojciec pracuje, matka bezrobotna. Rozliczali się wspólnie. Podatek w połowie dla niego i dla niej. Matka zero dochodu tylko podatek. Przekraczają kryterium dochodowe licząc jego dochody minus podatek (oczywiście w połowie), jeśli odjęłabym od jego dochodu tę drugą połowę podatku, który jest przy żonie z zerowym dochodem łapali by się.Proszę mi pomóc, czy można tak zrobić. Jeśli tak to jakiś artykuł.
Cały podatek odliczasz mężowi bo tylko on miał dochód. Powyższa odpowiedź jest prawidłowa.
Zoja1
Stażysta
Od: 23 wrz 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2019, 14:14

Podatek nie jest po połowie na małżonków, tylko jest to podatek wspólny (czyli jeden podatek od łącznych dochodów męża i żony). Ja przeliczam podatek proporcjonalnie do dochodu każdego z małżonków (tez przy utratach dochodu). Akurat tu wyjdzie żonie 0,00 zł podatku, bo miała 0,00 zł dochodu. Były chyba nawet jakieś wyjaśnienia ministerstwa w tej kwestii i kazali liczyć proporcjonalnie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x