Mądre głowy pomyślicie ze mną Nowe SP a SRD - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 mar 2024, 12:58

Mam zagwozdkę może ktoś już to rozwikłał albo coś podpowie. Pani pobierała stare SP. Wypłata świadczeń za marzec 16 marca. 25 marca wniosek o uchylenie starego SP i jednoczesny wniosek o nowe SP. Pani zrobiła to po to bo chce SP i SRD na to nowo narodzone dziecko i stąd moja wątpliwość.
Wiem że urodziła w marcu nie mam jeszcze wniosku o SRD przyjdzie po świętach.
Ja jej to SRD mogę przyznać dopiero od kwietnia ??? Czy źle myślę ??
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 27 mar 2024, 13:12

Skoro wypłata poszła to prawo do świadczenia za miesiąc marzec zostało zrealizowane a tym samym decyzja. Moim zdaniem uchylić decyzji na starych zasadach można już teraz tylko od kwietnia i prawa do ŚP na nowych zasadach od kwietnia. Na marzec umorzenie postępowania o ustalenie prawa do SP na nowych zasadach.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 27 mar 2024, 13:38

dokładnie tak, jak @Szarak
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 27 mar 2024, 13:50

Dzięki tez się skłaniam ku temu tylko myślę czy mogę jej dać zamiast umorzenia postępowania odmowę na SP za marzec . Może jeszcze ktoś ????
Hawcia
Referent

Napisano: 27 mar 2024, 14:14

Hawcia pisze:
27 mar 2024, 13:50
Dzięki tez się skłaniam ku temu tylko myślę czy mogę jej dać zamiast umorzenia postępowania odmowę na SP za marzec . Może jeszcze ktoś ????
Uważam, że nie możesz odmówić bo postępowanie na marzec jest bezprzedmiotowe z uwagi na istnienie w obrocie prawnym starej decyzji o ŚP. Rozumiem, że chcesz by się odwoływała ale od tego może normalnie się odwołać masz nawet mniej pracy. W pkt 1) umorzenie na III/24 w 2) przyznanie od IV/24. Odwołuje się tylko od pkt 1) i elo. Oczywiście trzeba pamiętać, że najpierw uchylenie starej decyzji od IV/24 musi być wykonalne albo ostateczne bez tego nie ruszysz nowego wniosku....
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 27 mar 2024, 14:30

u mnie pracownicy piszą też odmowy w takiej sytuacji, póki co nic nie zweryfikowane w wyższej instancji

osobiście nie przywiązuję do tego jakiegoś wielkiego znaczenia a megarozkminy nie chciało mi się robić w tej kwestii
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 27 mar 2024, 14:37

U mnie właśnie na tapecie mamy taką sytuację. Pani pobierała ŚP na starych zasadach i od lutego poszła do pracy co dopiero zgłosiła po wypłatach lutowych i końcem lutego złożyła rezygnację ze starego ŚP i przejście na nowe. Sprawa trafi do SKO dlatego kminiliśmy czy dać odmowę czy umorzenie. Prostsze i słuszniejsze było umorzenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 28 mar 2024, 10:37

Szarak pisze:
27 mar 2024, 14:14
Hawcia pisze:
27 mar 2024, 13:50
Uważam, że nie możesz odmówić bo postępowanie na marzec jest bezprzedmiotowe z uwagi na istnienie w obrocie prawnym starej decyzji o ŚP. Rozumiem, że chcesz by się odwoływała ale od tego może normalnie się odwołać masz nawet mniej pracy. W pkt 1) umorzenie na III/24 w 2) przyznanie od IV/24. Odwołuje się tylko od pkt 1) i elo. Oczywiście trzeba pamiętać, że najpierw uchylenie starej decyzji od IV/24 musi być wykonalne albo ostateczne bez tego nie ruszysz nowego wniosku....
Bardzo dziękuję za każdą wskazówkę. Po 20 latach pracy w SR mam już trocinę zamiast mózgu :)
Hawcia
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x