maksymalna liczba dzieci w rodzinie zastępczej zawodowej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 lis 2017, 12:47

Dzień dobry,

otrzymuję różne informacje dotyczące maksymalnej liczby dzieci w rodzinie zastępczej zawodowej. Wg Ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, tekst jednolity- art. 53 "w rodzinie zastępczej zawodowej (...) może przebywać łącznie nie więcej niż 3 dzieci". Natomiast pani z PCPR powiedziała mi, że w rodzinie zastępczej zawodowej umieszczane jest minimum 3 dzieci, a maksymalnie 6. Niestety nie dopytałam o źródło takich danych.

Czy ktoś mógłby mi pomóc? Jak to faktycznie wygląda? Gdzie znajdę zapisy o min. 3 dzieci, a maks. 6?
Dominika88
Praktykant
Od: 09 lis 2017, 12:41
Zajmuję się: nie dotyczy

Napisano: 09 lis 2017, 12:54

Do 3 dzieci a powyżej rodzina musi wyrazić zgodę. Nie słyszałam o przepisach mówiących o 6 dzieci :/
max1
Praktykant
Od: 08 lis 2017, 16:10
Zajmuję się: piecza zastępcza

Napisano: 09 lis 2017, 13:20

No właśnie też nie umiem nic znaleźć. Tzn. znalazłam, że było kiedyś coś takiego jak rodzina zastępcza wielodzietna, ale tego już nie ma
Dominika88
Praktykant

Napisano: 09 lis 2017, 14:02

Taka sama informacja jest też na stronie interwencji prawnej. Skąd mogli to wziąć?

https://rodziny.interwencjaprawna.pl/pr ... zastepcza/
Dominika88
Praktykant

Napisano: 13 lis 2017, 9:05

PCPR (przedstawiciel powiatu) chce wcisnąć na maksa - wiadomo że chodzi koszty.
- może to być chęć oszczędzania kolejnych pieniędzy - utrzymanie w instytucjonalnej pieczy zastępczej 5 tyś w rodzinnej 2 tyś

musi być konieczność umieszczenie dziecka
umowa zawarta z rodzina zawiera zapis normujący (art 54)
5)
liczbę dzieci powierzonych rodzinie zastępczej;

6)
maksymalną liczbę dzieci, które można umieścić w danej rodzinie zastępczej;

i musi być zgoda rodziny na przyjęcie wiecej niż 3

Art. 53. [Maksymalna ilość dzieci]

1. W rodzinie zastępczej zawodowej lub rodzinie zastępczej niezawodowej, w tym samym czasie, może przebywać łącznie nie więcej niż 3 dzieci lub osób, które osiągnęły pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, o których mowa w art. 37 ust. 2.

2. W razie konieczności umieszczenia w rodzinie zastępczej rodzeństwa, za zgodą rodziny zastępczej oraz po uzyskaniu pozytywnej opinii koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej, jest dopuszczalne umieszczenie w tym samym czasie większej liczby dzieci.
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x