małoletni sprawca przemocy ofiara matka - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 maja 2012, 23:44

Witam serdecznie
Mam pytanko wpłynęła mi NK sporządzona przez funkcjonariusza policji. Z karty wynika, że sprawcą przemocy domowej jest 16-letni chłopak .......co w takiej sytuacji i jak postępować.
Jak dla mnie niepełnoletniej osobie nie powinno się zakładać NK? Proszę o podpowiedzi jak mam dalej postępować.
~Joanna

Napisano: 10 maja 2012, 9:02

A dlaczego nie? Jedynie nie można jej samej wzywać na ZI, reszta normalnie.
~b

Napisano: 14 maja 2012, 16:46

Przede wszystkim trzeba przeanalizować zachowanie maloletniego pod kątem tego czy jest to zachowanie agresywne czy przemoc,bo nie każde zachowanie agresywne będzie przemocą. Jeżeli okazałoby się, że jest to zachowanie agresywne a nie przemoc to nie rozpoczyna się procedury.
~casia1975

Napisano: 14 maja 2012, 16:51

W sytuacji, gdy sprawcą jest nieletni, wysłałabym sprawę do sądu - wydziału rodzinnego.
Wg mnie nie możemy planować działań wobec nieletniego.
~Esia

Napisano: 14 maja 2012, 17:20

na jakimś szkoleniu słyszałam, że nie prowadzimy procedury względem nieletniego sprawcy, ale nie moge się doszukać podstawy prawnej - może jeszcze jakieś sugestie?
~anna

Napisano: 15 maja 2012, 10:40

ustawodawca zapomnał o pspbie nieletniej jako sprawcy
nam mówiono że robimy tak samo jak w przypadku dorosłej tylko bierzemy pod uwagę że jest niepełnoletni
~no pewnie

Napisano: 16 maja 2012, 22:10

wysłałabym do sądu rodzinnego, procedura jest niedoskonała, nie przewiduje takiej sytuacji , gdy krzywdzi nieletni sprawca
Pan mec.Wrona na szkoleniu tez tak sugerował
~beata

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x