Niby, że do sądu w miejscowości gdzie aktualnie mieszka i jest zameldowana. NK została założona w innej gminie , kiedy ta osoba w niej przebywała i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania, a my zakończyliśmy procedurę. Ale w zasadzie to moje pytanie jest czy jako ZI możemy wydawać zaświadczenia ofiarom przemocy do różnych celów?
Chyba tak np.jeżeli zgłosia na policji i oni prowadza postępowanie o znecanie to jesli skorzysta u nas z konsultacji radcy, psychologa to takie zasw.jest jej pomocne jako jeden z dowodów w sprawie. Tak myślę.
Ja bym nic nie wydawała. Trzeba po prostu powiedzieć ofierze że jak kieruje pisma do sądu czy prokuratury niech pisze ze jest NK założona w MOPS. Wówczas sąd albo prokuratura sama wzróci się o dokumenty jeśli będą one niezbędne.
Myślę podobnie jak \"El\" i \"x\".
Ggy pytam o cel zaświadczenia, często okazuje się, że może ono służyć manipulowania faktami.
Analizując sprawę na chłodno, samo ZAŁOŻENIE procedury NK nie oznacza jeszcze, że jest tak, jak mówi domniemana ofiara przemocy. Nie przesądza o winie sprawcy. Często prawda obiektywna okazuje się zgoła całkowicie odmienna, prawda?
Sądzę, że odmówiłabym wydania zaświadczenia i poinformowałabym, jak \"El\".