Zespół Interdyscyplinarny-zaświadczenia - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 26 kwie 2012, 13:51

Czy ZI może wydawać zaświadczenia dla ofiar przemocy w rodzinie? np. dotyczące wszczęcia procedury nk, lub zakończenia?
~x

Napisano: 26 kwie 2012, 14:58

W jakim celu ofara chce takie zaświadczenie? Komu chce je przedstawić?
~Esia

Napisano: 26 kwie 2012, 15:03

Niby, że do sądu w miejscowości gdzie aktualnie mieszka i jest zameldowana. NK została założona w innej gminie , kiedy ta osoba w niej przebywała i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania, a my zakończyliśmy procedurę. Ale w zasadzie to moje pytanie jest czy jako ZI możemy wydawać zaświadczenia ofiarom przemocy do różnych celów?
~x

Napisano: 26 kwie 2012, 15:10

Chyba tak np.jeżeli zgłosia na policji i oni prowadza postępowanie o znecanie to jesli skorzysta u nas z konsultacji radcy, psychologa to takie zasw.jest jej pomocne jako jeden z dowodów w sprawie. Tak myślę.
~i

Napisano: 26 kwie 2012, 15:11

Ja bym nic nie wydawała. Trzeba po prostu powiedzieć ofierze że jak kieruje pisma do sądu czy prokuratury niech pisze ze jest NK założona w MOPS. Wówczas sąd albo prokuratura sama wzróci się o dokumenty jeśli będą one niezbędne.
~El

Napisano: 26 kwie 2012, 15:17

też tak myslę jak El, ale dzięki za wszystkie odpowiedzi. może jeszcze ktoś coś na temat wie, albo może ktoś wydawał takie zaświadczenia?
~x

Napisano: 26 kwie 2012, 15:36

Myślę podobnie jak \"El\" i \"x\".
Ggy pytam o cel zaświadczenia, często okazuje się, że może ono służyć manipulowania faktami.
Analizując sprawę na chłodno, samo ZAŁOŻENIE procedury NK nie oznacza jeszcze, że jest tak, jak mówi domniemana ofiara przemocy. Nie przesądza o winie sprawcy. Często prawda obiektywna okazuje się zgoła całkowicie odmienna, prawda?
Sądzę, że odmówiłabym wydania zaświadczenia i poinformowałabym, jak \"El\".
~Esia

Napisano: 26 kwie 2012, 15:47

a jest jakaś podstawa prawna dotycząca możliwości wydawania zaświadczeń lub jej braku?
~x

Napisano: 16 maja 2012, 22:20

nie dałabym zaświadczenia, udzieliłabym informacji na wniosek sądu lub prokuratora
~beata

Napisano: 17 maja 2012, 14:07

na pewno nie ma takiej podstawy prawnej, a jeśli nie ma, to wydać nie można.
~jolka

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x