Witam, mam taki przypadek osoba wynajmuje w piętrówce cały dół domu, ma dwa pokoje, kuchnię łazienke i korytarz, jest zaświadczenie ze starostwa o metrażu, jaki metraż ta osoba zajmuje. Na powyższym zaświadczeniu pisze że budynek posiada centralne ogrzewanie i jest zaopatrzony w wodę z wodociągu. Właściciel mieszkania zaznaczył na wniosku że centralne ogrzewanie jest i ciepła woda też. W umowie najmu też jest zapis że centralne ogrzewanie i ciepła woda jest. Ale nie zapewnia tego właściciel, bo kobieta musi sama kupić sobie opał i napalić w tym piecu żeby było ciepło i ciepła woda żeby była. Co ja mam teraz zrobić liczyć ryczałty czy nie liczyć? Ten właściciel bardzo upierdliwy jest tłumaczyłam mu tutaj należy liczyc ryczałty, ale on swoje. Prosze o pomoc
Proponuję spróbować ustalić, oczywiście w oparciu o dokumenty (faktury, rozliczenia okresowe itp), ILE za to centralne użytkownik płaci, w skali miesiąca, kwartału czy roku.
Istnieje pogląd (zgłaszany na forum), że liczy się tylko kupno/sprzedaż ciepła zafakturowana fakturą VAT