Mały dylemat - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 lut 2016, 15:07

Witam, mam taki przypadek osoba wynajmuje w piętrówce cały dół domu, ma dwa pokoje, kuchnię łazienke i korytarz, jest zaświadczenie ze starostwa o metrażu, jaki metraż ta osoba zajmuje. Na powyższym zaświadczeniu pisze że budynek posiada centralne ogrzewanie i jest zaopatrzony w wodę z wodociągu. Właściciel mieszkania zaznaczył na wniosku że centralne ogrzewanie jest i ciepła woda też. W umowie najmu też jest zapis że centralne ogrzewanie i ciepła woda jest. Ale nie zapewnia tego właściciel, bo kobieta musi sama kupić sobie opał i napalić w tym piecu żeby było ciepło i ciepła woda żeby była. Co ja mam teraz zrobić liczyć ryczałty czy nie liczyć? Ten właściciel bardzo upierdliwy jest tłumaczyłam mu tutaj należy liczyc ryczałty, ale on swoje. Prosze o pomoc
kajka123

Napisano: 29 lut 2016, 20:47

Proponuję spróbować ustalić, oczywiście w oparciu o dokumenty (faktury, rozliczenia okresowe itp), ILE za to centralne użytkownik płaci, w skali miesiąca, kwartału czy roku.

Istnieje pogląd (zgłaszany na forum), że liczy się tylko kupno/sprzedaż ciepła zafakturowana fakturą VAT :|
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2016, 12:25

Niech się jeszcze inni wypowiedzą co w tej sytuacji zrobić? liczyć czy nie liczyc ryczałty
kajka123

Napisano: 01 mar 2016, 13:04

Ja bym wypłaciła ryczałt (brak FV za dostarczanie ciepła i ciepłej wody) - tak mnie uczyli ;)
111

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x