małżeństwo a alimenty - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 08 gru 2015, 15:35

dochody męża tak, alimenty nie..... no ewentualnie jeśli ma świadczenie z FA to też je liczysz
marja1203
Stażysta
Od: 25 lis 2015, 14:55
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2015, 15:46

Madzix, żonie to chcesz doliczyć do dochodu alimenty od męża, ale o to czy mężowi odliczyć od dochodu płacone alimenty to juz nie pytasz? :lol:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2015, 16:27

można odliczyć alimenty płacone na osoby spoza rodziny przynajmniej tak jest w ustawie zapisane, więc można je odliczyć mężowi czy nie ?
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2015, 16:30

par. 14 pkt. 1 rozporządzenia "w przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby"
czyli gdyby były alimenty spoza rodziny to odliczamy, a te w rodzinie ? tak na prawdę korzystniej było by takiej kobiecie nie pokazywać tego wyroku bo liczymy i dochód męża i jeszcze te alimenty ....?
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2015, 16:47

nie liczysz tych alimentów po takim liczeniem podwoiłabyś dochody.... liczysz dochód męża i nie możesz liczyć alimentów które płaci z dochodów już raz policzonych.
tak na logikę- zarobił 10tys. i z tego oddał żonie 5 tys.... zrobiłby się łącznie dochód 15 tys......no gdzie sens?
~o~

Napisano: 08 gru 2015, 16:48

miało być ... bo takim liczeniem.... :D
~o~

Napisano: 08 gru 2015, 17:11

Liczysz męża dochody ale odliczasz alimenty ale tylko jeśli płaci. Jezeli nie płaci a babka alimenty dostaje z FA liczysz dochód goscia i alimenty z FA.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 08 gru 2015, 17:20

Sipera.... źle, nie liczy się alimentów płaconych pomiędzy małżonkami.... przeczytaj i przeanalizuj to co wyżej napisałam
liczy się FA
~o~

Napisano: 08 gru 2015, 17:25

~o~ pisze:Sipera.... źle, nie liczy się alimentów płaconych pomiędzy małżonkami.... przeczytaj i przeanalizuj to co wyżej napisałam
liczy się FA
sory, racja.... alimenty na rzecz osób spoza rodziny. A jakby na to nie patrzeć gośc ciagle jest mężem, czyli rodziną .
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 09 gru 2015, 10:35

~o~ pisze:nie liczysz tych alimentów po takim liczeniem podwoiłabyś dochody.... liczysz dochód męża i nie możesz liczyć alimentów które płaci z dochodów już raz policzonych.
tak na logikę- zarobił 10tys. i z tego oddał żonie 5 tys.... zrobiłby się łącznie dochód 15 tys......no gdzie sens?
pozostałe 5 tys. oddał kochance czyli razem mają 20 tys. :lol:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny