Witam, mam taką sytuacje: małżeństwo z dwójką dzieci, rozstali się. Matka wyjechała z młodszym synem do innego miasta, ojciec ze starszą córką zamieszkują tutaj. Na razie nie mają jeszcze wyroku o rozwodzie ani o podziale opieki nad dziećmi czy alimentach. Czy w takim przypadku każde z rodziców może złożyć wniosek o świadczenie wychowawcze na jedno z dzieci z nim zamieszkujące, mianowicie matka osobno na jedno - to młodsze czyli drugie dziecko syna, ojciec natomiast na starszą córkę, oczywiście póki co w składzie rodziny będą wszyscy, ale matka składać może wniosek tylko na to drugie dziecko bez dochodu a ojciec na tylko to pierwsze z dochodem? w osobnych ośrodkach i wypłacalibyście takie świadczenie? może ktoś miał taki już przypadek. pozdrawiam
no tak w składzie rodziny wszyscy i dochody i matki i ojca, ale skoro w składzie wszyscy to te drugie dziecko młodsze nie może chyba być wpisane u matki we wniosku jako pierwsze? bo pierwszym jest to starsze które jest w składzie rodziny? czy oboje tych dzieci w każdym wniosku będzie jako pierwsze? już sama się zakręciłam?
Wiem, że trochę "niepolitycznie", ale jeśli nie mają wyroku i np. rozdzielenie będzie skutkowało dwiema odmowami - można zrobić inaczej.
Po prostu zostawić dotychczasową decyzję i jedno świadczenie przekazywać na konto matki a drugie na konto ojca. Kwestia dogadania się, my nie musimy wnikać. Bez wyroku dzisiaj mogą żyć osobno a jutro znowu być zgodną, kochającą się rodzinką.
kawa i ciasto, no i jeszcze jedna kwesta... z tego miejsca zamieszkania co teraz jest wplynelo do nas poczta od niej pismo ze zmienila miejsce zamieszkania wraz z tym mlodszym synem no i juz pozamiatane... mamy oficjalną informacje, że zmieniła miejsce zamieszkania...
Ostatnio zmieniony 07 paź 2016, 13:05 przez pomoc111, łącznie zmieniany 1 raz.
kawa i ciasto - a w składzie rodziny do dochodu małżonków wpisywać tak mimo, że nie zamieszkują wspólnie? i każde z nich na dziecko jako pierwsze dziecko? a w składzie rodziny każde z nich wpisze tylko siebie, małżonka i to 1 dziecko? wtedy dochód dzielimy na 3 osoby w rodzinie i może każde z nich odmowę dostać... ale nakręcili sami sobie...
No nakręcili, jak się nie potrafią dogadać to mój nie Twój problem
Skład: matka, ojciec i 1 dziecko.
Do tego oświadczenie. dlaczego tak jest i jak wygląda sytuacja.