małżonek - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 sty 2015, 10:12

kiedy zaznaczacie w systemie małożonek a kiedy rodzić?
gość5

Napisano: 12 sty 2015, 12:10

rodzic wtedy gdy jest ojcem/matką przynajmniej jednego dziecka z wniosku. Małżonek - wtedy gdy nie ma własnych dzieci, a uprawnienia nabył bo zawarł związek małżeński z rodzicem z co najmniej trójką dzieci.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2015, 12:21

mkaz pisze:rodzic wtedy gdy jest ojcem/matką przynajmniej jednego dziecka z wniosku. Małżonek - wtedy gdy nie ma własnych dzieci, a uprawnienia nabył bo zawarł związek małżeński z rodzicem z co najmniej trójką dzieci.
Na logikę masz rację...niestety instrukcja mówi coś innego - ale widże że jej nei czytaliście :P

Uprawnienie „Małżonek” widoczne jest wyłącznie w se
kcji „Rodzic / opiekun 2”. Opcję tę
należy zaznaczyć jeśli wprowadzana do systemu osoba
jest rodzicem i jednocześnie jest w
związku małżeńskim z wnioskodawcą;
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2015, 14:17

Ustawa swoje a wniosek i system swoje. Instrukcja nie jest przepisem prawa powszechnie obowiązującego. Jestem tego zdania co mkaz. Kolejny problem od którego głowa boli.
orleaczek

Napisano: 12 sty 2015, 15:05

orleaczek pisze:Ustawa swoje a wniosek i system swoje. Instrukcja nie jest przepisem prawa powszechnie obowiązującego. Jestem tego zdania co mkaz. Kolejny problem od którego głowa boli.

No dobrze ale jezeli jest rzeczywiście małżonkiem rodzica i zarazem rodzicem to dlaczego mielibyśmy nie zaznaczać pola rodzic tak jak jest to napisane w instrukcji ....jest to kolejna niesprecyzowana sprawa w ustawie, ponieważ we wniosku powinno być
małżonek, który nei jest rodzicem
i byłoby bez problemu....
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2015, 10:01

kiedy w koncu zaznaczie pole małożnek?
gość5

Napisano: 14 sty 2015, 14:03

A czy w każdym przypadku bierzecie od drugiego rodzica akt małżeństwa ? art. 10 ust. 4 pkt 2
ira

Napisano: 14 sty 2015, 17:28

Urząd wojewódzki pod który podlegam będzie wyjaśniał sprawę małżonka/rodzica. Napiszę jak coś się dowiem, niestety mnie samej nie udało się dodzwonić do MPIPS
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2015, 13:34

Dla mnie, skoro karta przysługuje rodzicowi co najmniej trojga dzieci, to tylko wtedy jest rodzicem. W każdym innym przypadku, czy mają wspólnie dziecko jedno lub dwa, i tak jest tylko małżonkiem (bo jako rodzicowi karta mu nie przysługuje)
przyznajeKDR

Napisano: 21 sty 2015, 14:40

witam własnie dzwoniłem do PWPW i dostałem informację że za każdym razem zaznaczamy małżonek , Uprawnienie „Małżonek” widoczne jest wyłącznie w sekcji „Rodzic / opiekun 2”. Opcję tę
należy zaznaczyć jeśli wprowadzana do systemu osoba jest rodzicem i jednocześnie jest w
związku małżeńskim z wnioskodawcą;
zgodnie z nową instrukcją która jest w systemie
MKII
Praktykant
Od: 31 lip 2014, 11:38
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x