Witam!
Mam problem; petent złożył wniosek o 500+! mam notatkę pracownika socjalnego o marnotrawieniu środków! na jakie art. się powołuję w celu uchlenia decyzji 500+?
sprawa jest trochę bardziej skomplikowana... gościu ma założona (od tygodnia) niebieską kartę! i szczerze nie wiem czy na tej podstawie żona może złożyć wniosek a jemu uchylić? zaznaczam, że mieszkaja razem...
sprawa jest trochę bardziej skomplikowana... gościu ma założona (od tygodnia) niebieską kartę! i szczerze nie wiem czy na tej podstawie żona może złożyć wniosek a jemu uchylić? zaznaczam, że mieszkaja razem...
Chciałabym się przyłączyć do tematu. Asystent rodziny wystąpił z pismem do mnie o marnotrawienie 500+. Czy ja mogę bezposrednio zwrócić się do pracownika socjalnego o wywiad czy muszę napisać do kierownika ops (art. 15) ? I jak spracownik socjalny stwierdzi ze pieniadze są marnotrawione to wtedy ja od razu zmieniam decyzje w części czy wszczynam postępowanie adm. ? Bardzo proszę o pomoc.
1. Wpływa informacja o marnotrawieniu.
2. Wszczęłam postępowanie administracyjne.
3. Sporządziłam pismo o wywiad.
4. Wezwałam rodzinę na spotkanie z dyrekcją, gdzie po przedstawieniu wszystkich argumentów rodzina wyraziła zgodę na zmianę formy płatności.
5. Po potwierdzeniu marnotrawienia środków z 500 plus zmieniłam decyzję w zakresie formy płatności
Opinie są podzielone. Nasza pani prawnik twierdzi, iż nie trzeba wydawać decyzji w zakresie formy płatności, ponieważ jest to czynność materialno-techniczna. Są również zdania, iż zmiana formy płatności na rzeczową to istotna sprawa dla rodziny i jednostki powinny wydawać decyzję.
Ja taką decyzję sporządziłam, w której wskazałam, iż środkami będzie dysponował pracownik socjalny, wyznaczony przez dyrekcję. Zmieniłam formę płatności na rzeczową. Najpierw upewniłam się czy część środków nie będzie opłacone w formie usług. To też trzeba zmodyfikować w planie wypłat przed sporządzeniem lity wypłat. Lista wypłat – czek. Zanoszę to do księgowości. Dziewczyny wypisują czek dla pracownika socjalnego. Pieniędzmi dysponuje osoba wyznaczona i to ona współpracuje z rodziną.