Gdzie znaleźć informację czy zawieszenie działalności jest z powodu opieki nad małym dzieckiem czy z innych przyczyn.....jak to ustalić i z czego to wynika......
Zawieszenie to zawieszenie po co szukać przyczyny a to ma jakieś znaczenie przecież przy zawieszeniu działalności czy jej zamknięciu decyduje osoba ja prowadzacą.
trudna sprawa ja pisałam do Zusu na jakiej podstawie stwierdzono zawieszenie i w jakim okresie, czy na dzień składania wniosku była opieka nad dzieckiem. sprawdzałam wszystko łącznie z wnioskiem o zawieszenie z gminy gdzie zaznaczona jest zawieszenie z tyt. opieki. to sa najgorsze wnioski z działalnościami bleeeeee
My bierzemy oświadczenie tej osoby, że zawiesiła działalność na podstawie art.itd. w związku z opieką nad dzieckiem na 3 lata + klauzula Jestem świadomy odpow. karnej...itd.. wydruk z cdieg to potwierdza - masz datę zawieszenia i potem datę do kiedy jest zawieszona działalność. Jak nie z tego art. co wyżej zawieszenie, to nie ma jego końca.
Iza1 pisze:Zawieszenie to zawieszenie po co szukać przyczyny a to ma jakieś znaczenie przecież przy zawieszeniu działalności czy jej zamknięciu decyduje osoba ja prowadzacą.
dołaczam się do prośby.
Ja mam sytuację w której Pani pracuje na pół etatu a mąż prowadzi działalność gospodarczą. W 2015 roku zawiesił tą działalność na okres 4 miesięcy. Pytanie czy dochód z 2014 r. powinien być utracony i wzięty pod uwagę dochód uzyskany z 2015 r. W ewidencji działalności gdzie zgłaszane było zawieszenie nie było informacji że jest to zawieszenie spowodowane opieką nad dzieckiem nawet oni nie pytali czy to jest takie zawieszenie. Gdzie można by było uzyskać taką informację czy jedynie przez oświadczenie tego męża który prowadzi tą działalność oświadcza na jakiej podstawie zawiesił tą działalność. Czy jest jeszcze jakaś ewentualność> Ma to znaczenie ponieważ od tego zależy czy rodzinie się należy czy nie 500+?
Nawet w urzędzie gminy w odpowiednim wydziale mają chyba takie dane jak właściciel firmy zawiesza ją (i tam na wniosku zakreśla czy to opieka nad dzieckiem).
zawieszenie działalności w zwiazku z opieką wiąże się ze zgłoszeniem do ubezpieczenia społecznego z konkretnym tytułem ubezpieczenia
Glejt z ZUS ewentualnie info z empatii potwierdza fakt odpowiedniego zgłoszenia do ubezpieczeń.
Ale Pan w moim przypadku jest ubezpieczony w KRUS jako domownik. Nasuwa sie pytanie jeżeli on zrobił to ze względu na opiekę nad dzieckiem a nie zgłosił tego faktu nigdzie i w zadnej instytucji nie wnikali z jakiego powodu było zawieszenie działalności to jak pozyskac taka onformacje i jak wyliczyć prawidłowo dochód.