marnotrawienie 500plus - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 09 cze 2016, 14:10

Witam!czy macie problem z marnotrawieniem 500plus?jak ma przebiegać cała procedura?wywiad, wstrzymanie?A co dalej z pieniędzmi?
kkk21

Napisano: 10 cze 2016, 9:27

Witam, chciałbym podpiąć się pod temat. Jestem pracownikiem socjalnym i w jednej z moich rodzin istnieje podejrzenie częściowego marnotrawienia środków z programu "Rodzina 500 plus". Razem z asystentem rodziny chcielibyśmy wprowadzić częściowe zastępstwo w bonach. Czy ktoś z Was orientuje się jak taki proces powinien przebiegać? Czy jako pracownik socjalny mam zgłosić takie podejrzenie do Referatu Świadczeń Wychowawczych? Czy mam od razu przeprowadzić wywiad w środowisku, sporządzić notatkę służbową? Jak wygląda to od strony Świadczeń Wychowawczych? W naszym OPS pracuje bardzo młoda osoba, więc też nie wie jak zabrać się za taką sytuację. Byłbym wdzięczny za pomoc, ewentualne wskazówki.
socjalny89nz

Napisano: 10 cze 2016, 12:42

No właśnie też mamy z tym problem?A drugi jest taki,że jeśli w formie rzeczowej to co kupować?zbierać faktury itd.Czy to wystarczy?
Gość

Napisano: 10 cze 2016, 12:54

W Kielcach bodajże wprowadzili bony, akceptowalne we wszystkich dużych sieciach. Wyłączenie towarów obłożonych akcyzą.
Zastanawiam się jak się za to zabrać w naszym mieście.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2016, 13:27

a jak jestemem GOPSem na małej wsi, gdzie są dwa sklepy ?:)
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2016, 14:10

Co do bonów, to podejrzewam że nasz OPS działałby tak jak do tej pory gdy wnioskowaliśmy taką formę przy zasiłkach. Mnie zastanawia forma przeprowadzenia takiej procedury. Czy Dział Świadczeń Wychowawczych po otrzymaniu donosów kieruje pismo do Kierownika z prośbą o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego?
socjalny89nz

Napisano: 10 cze 2016, 14:26

Ja piszę prosto do pracownika socjalnego pismo o przeprowadzenie wywiadu.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 cze 2016, 14:42

voodoo pisze:Ja piszę prosto do pracownika socjalnego pismo o przeprowadzenie wywiadu.
Mnie bardziej interesuje procedura wyboru "kontrahentów" czy partnerów. Jak wybrać partnerów do rzeczowej formy realizacji świadczeń. Dlaczego Biedronka, a nie Lidl, albo sklepik osiedlowy "U Wiesi".
Jakie macie doświadczenia?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2016, 15:10

Też nad tym się zastanawiałem i raczej zrobiłbym zapytanie do kilku/kilkunastu sklepów czy są zainteresowani współpracą z ośrodkiem. Jeśli tak to trzeba byłoby wypracować schemat który zapobiegłby oszustwom (typu np na bonach kasjer wpisuje kwotę zakupów i wpina paragon do bonu).
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 cze 2016, 17:27

A ja się zastanawiam, na jakiej podstawie udowodnicie,że akurat te pieniadze z 500+ marnotrawi a nie inne.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x