A na podstawie czego liczysz ten podatek? Z epodatków masz przecież dochód rozdzielony nawet przy wspólnym rozliczeniu, a podatek liczysz proporcjonalnie do dochodu jeżeli musisz zrobić utratę. Nie powinno być tutaj problemów.emma pisze:Liczę dochody rodziców za 2014 rok - muszę wyliczyć podatek rodzielony, który po wyliczeniu nie daje łącznie tej kwoty co jest z Mf różnica 53,58. Gdy wklepię podatek bez tej kwoty rodzina się kwalifikuje, jeśli doliczę ta kwote któremuś z nich tak żeby łączna suma dała to co pokazuje Mf przekraczają kryterium groszami. Co mam zrobić żeby było poprawnie ???????????????????
Ja osobiście jak podatek jest wspólny, a nie ma żadnej zmiany w sytuacji i liczone są oba dochody to jednej osobie przypisuję cały podatek, a drugiej 0.emma pisze:mf pokazuje taka sama kwotę podatku przy każdym z rodziców, jak rozdzielam to wychodzi mi różnica a raczej brakujaca kwota do tego co pokazuje. Nie ma utraty muszę wliczyć dochód bo jest do nadal? Ktoś coś??????
Gość pisze:Ja osobiście jak podatek jest wspólny, a nie ma żadnej zmiany w sytuacji i liczone są oba dochody to jednej osobie przypisuję cały podatek, a drugiej 0.emma pisze:mf pokazuje taka sama kwotę podatku przy każdym z rodziców, jak rozdzielam to wychodzi mi różnica a raczej brakujaca kwota do tego co pokazuje. Nie ma utraty muszę wliczyć dochód bo jest do nadal? Ktoś coś??????
Natomiast jak trzeba rozdzielić to liczę proporcje czyli:
zsumowany dochód małżonków-podatek wspólny
dochód męża -x
Obliczasz i wychodzi ci podatek jaki należy przypisać mężowi. Potem od podatku wspólnego odejmujesz jego podatek i to co zostaje to podatek żony.
Musi wyjść.