Matka pobierająca ŚP legitymuje się orzeczeniem... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 08 maja 2014, 10:15

Witam.

Matka, pobierająca świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, staje się osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. Czy uchylamy świadczenie? W SZO mamy na to artykuł 16a, punkt 8, podpunkt 1d. Nie mogę znaleźć analogicznej informacji w kwestii świadczenia pielęgnacyjnego.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Aneta S.

Napisano: 08 maja 2014, 10:17

Analogii nie znajdziesz bo przy ŚP takiego zapisu nie ma ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 10:22

Czyli nie ma podstawy, żeby tej osobie uchylić świadczenie? Może je kontynuować?
Na logikę, bardziej to dziecko będzie się musiało opiekować matką, aczkolwiek ustawa nie mówi, że świadczenie w takiej sytuacji nie przysługuje... Stąd wątpliwość.
Aneta S.

Napisano: 08 maja 2014, 10:29

Wątpliwość z punktu logicznego myślenia jak najbardziej zasadna ;) Jak dla mnie nie ma podstawy do uchylenia ale wiem, że zdania są tutaj podzielone ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 10:34

taka sytuacja moze wzbudzic watpliwosci organu a w zwiazku z tym zweryfikowanie sprawowania opieki (wywiad)..jesli mimo niepelniosprawnosci rodzic opiekuje sie dzieckiem - to swiadczenie przysluguje, ale jesli jej niepelnosprawnosc spowodowala,ze tej opieki nie jest w stanie sprawowac i nie sprawuje - to swiadczenie bedzie trzeba uchylic
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 10:55

kb pisze:taka sytuacja moze wzbudzic watpliwosci organu a w zwiazku z tym zweryfikowanie sprawowania opieki (wywiad)..jesli mimo niepelniosprawnosci rodzic opiekuje sie dzieckiem - to swiadczenie przysluguje, ale jesli jej niepelnosprawnosc spowodowala,ze tej opieki nie jest w stanie sprawowac i nie sprawuje - to swiadczenie bedzie trzeba uchylic
dlatego napisałam, że sam fakt otrzymania orzeczenia o znacznym stopniu nie jest przesłanką pozwalającą na uchylenie ;) Wywiad w tym przypadku może rozwiać słuszne wątpliwości, masz racje ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 10:59

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Wiem, co robić :)
Aneta S.

Napisano: 08 maja 2014, 11:24

zobacz art 17 pk 2 ja bym osobie ze znacznym stopniem nie przyznała daj odmowe niech sie odwoła
natusia

Napisano: 08 maja 2014, 11:29

Jeśli masz na myśli art. 17 ust. 2 to on jakby uchylony od dawna ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 12:12

przy znacznym stopniu opiekuna w sp jest tak:
jeżeli we wskazaniach dotyczących zatrudnienia (punkt 1) napisane jest niezdolna do pracy to wiadomo że odmowa bo nie ma z czego rezygnować ani nie podejmować skoro jest do pracy niezdolna; wyjątkiem jest jeżeli jest napisane praca w warunkach chronionych wtedy można przyznać, bo osoba taka może zrezygnować z pracy w warunkach chronionych albo jej nie podejmować. uwaga dotyczy to tylko świadczenia pielęgnacyjnego, bo przy szo jest art. 16a ust 8 pkt 1d
z.ziobro

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x