szo dla wnuka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 08 maja 2014, 10:00

Czy wnuczek może pobierać szo na babcię? Żyje syn i córka babci, ale córka pracuje natomiast syn mieszka 150 km od swojej matki. Wnuczek zrezygnował z pracy, nie jest ustawowo ubezpieczony z innego tytułu i spełnia kryterium dochodowe. Proszę o pomoc
zon

Napisano: 08 maja 2014, 10:08

ja bym przyznala
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 10:14

jak dla mnie tez do przyznania
mariolka

Napisano: 08 maja 2014, 10:38

a z obowiązkiem alimentacyjnym - córka nie jest zobowiązana do alimentacji w I kolejności - nie powinna zrezygnować z pracy? Pomóżcie
bnc

Napisano: 08 maja 2014, 12:52

ja radziłabym Ci odmówić i niech sie odwoła do SKO
Milunia

Napisano: 11 maja 2014, 16:01

Mam taką samą zagadkę.
Małgosia W.

Napisano: 11 maja 2014, 17:38

Przez takie umywanie rak i odsylanie do sko ludzie przez parę miesięcy sa bez środków do życia i dzieją się dramaty, trochę empati!
elmo 1960

Napisano: 12 maja 2014, 8:39

elmo 1960 pisze:Przez takie umywanie rak i odsylanie do sko ludzie przez parę miesięcy sa bez środków do życia i dzieją się dramaty, trochę empati!
Jest to kwestia odpowiedzialności. Też mnie wkurzają ludzie, którzy piszą: daj odmowę, niech SKO przyzna. Jeśli organ uważa, ze świadczenie przysługuje stronie, to powinien jej przyznać, a nie przerzucać odpowiedzialność za ustalenie prawa na SKO. Jeśli natomiast organ jest przeświadczony, że SZO nie przysługuje bo na wnuku nie ciąży obowiązek alimentacyjny, to obowiązkiem organu jest wydanie decyzji odmownej. Empatia nie ma tu nic do rzeczy. Tym bardziej nie chodzi o umywanie rąk. Gdyby chodziło tylko o syna mieszkającego 150 km dalej, to uznałbym to za obiektywną przeszkodę w uzyskaniu realizacji obowiązku alimentacyjnego, ale też nie bez wątpliwości. Natomiast praca córki w mojej ocenie nie ma w ogóle wpływu na możliwość realizacji obowiązku alimentacyjnego, która nie musi się przecież przejawiać w osobistych staraniach.
Dałbym odmowę. Jeśli SKO wskazałoby argumenty, których ja nie widzę, do przyznania świadczenia, pewnie zmieniłbym sposób orzekania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2014, 10:20

u mnie sko uchyliło decyzję i dało do ponownego rozpatrzenia ponieważ kierownik odstąpił od przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Teraz nie wiem co zrobić - odmowa czy przyznać.Może ktoś podpowie co zrobić. Z góry dziękuję
mno

Napisano: 27 maja 2014, 12:43

Ja nadal mam dylemat z identycznym przykładem jak ten. i jest wyrok I OSK 198/12 NSA z dnia 18.07.2012r. Pytanie; naprawdę dać odmowę.?
Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
Małgosia W.
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 14 maja 2014, 15:24
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x