Matka pobierająca ŚP legitymuje się orzeczeniem...
Matka pobierająca ŚP legitymuje się orzeczeniem...
Witam.
Matka, pobierająca świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, staje się osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. Czy uchylamy świadczenie? W SZO mamy na to artykuł 16a, punkt 8, podpunkt 1d. Nie mogę znaleźć analogicznej informacji w kwestii świadczenia pielęgnacyjnego.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Matka, pobierająca świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, staje się osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. Czy uchylamy świadczenie? W SZO mamy na to artykuł 16a, punkt 8, podpunkt 1d. Nie mogę znaleźć analogicznej informacji w kwestii świadczenia pielęgnacyjnego.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Matka pobierająca ŚP legitymuje się orzeczeniem...
Analogii nie znajdziesz bo przy ŚP takiego zapisu nie ma 

Czyli nie ma podstawy, żeby tej osobie uchylić świadczenie? Może je kontynuować?
Na logikę, bardziej to dziecko będzie się musiało opiekować matką, aczkolwiek ustawa nie mówi, że świadczenie w takiej sytuacji nie przysługuje... Stąd wątpliwość.
Na logikę, bardziej to dziecko będzie się musiało opiekować matką, aczkolwiek ustawa nie mówi, że świadczenie w takiej sytuacji nie przysługuje... Stąd wątpliwość.
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wątpliwość z punktu logicznego myślenia jak najbardziej zasadna
Jak dla mnie nie ma podstawy do uchylenia ale wiem, że zdania są tutaj podzielone 

- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
taka sytuacja moze wzbudzic watpliwosci organu a w zwiazku z tym zweryfikowanie sprawowania opieki (wywiad)..jesli mimo niepelniosprawnosci rodzic opiekuje sie dzieckiem - to swiadczenie przysluguje, ale jesli jej niepelnosprawnosc spowodowala,ze tej opieki nie jest w stanie sprawowac i nie sprawuje - to swiadczenie bedzie trzeba uchylic
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dlatego napisałam, że sam fakt otrzymania orzeczenia o znacznym stopniu nie jest przesłanką pozwalającą na uchyleniekb pisze:taka sytuacja moze wzbudzic watpliwosci organu a w zwiazku z tym zweryfikowanie sprawowania opieki (wywiad)..jesli mimo niepelniosprawnosci rodzic opiekuje sie dzieckiem - to swiadczenie przysluguje, ale jesli jej niepelnosprawnosc spowodowala,ze tej opieki nie jest w stanie sprawowac i nie sprawuje - to swiadczenie bedzie trzeba uchylic

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Wiem, co robić 

zobacz art 17 pk 2 ja bym osobie ze znacznym stopniem nie przyznała daj odmowe niech sie odwoła
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jeśli masz na myśli art. 17 ust. 2 to on jakby uchylony od dawna 

przy znacznym stopniu opiekuna w sp jest tak:
jeżeli we wskazaniach dotyczących zatrudnienia (punkt 1) napisane jest niezdolna do pracy to wiadomo że odmowa bo nie ma z czego rezygnować ani nie podejmować skoro jest do pracy niezdolna; wyjątkiem jest jeżeli jest napisane praca w warunkach chronionych wtedy można przyznać, bo osoba taka może zrezygnować z pracy w warunkach chronionych albo jej nie podejmować. uwaga dotyczy to tylko świadczenia pielęgnacyjnego, bo przy szo jest art. 16a ust 8 pkt 1d
jeżeli we wskazaniach dotyczących zatrudnienia (punkt 1) napisane jest niezdolna do pracy to wiadomo że odmowa bo nie ma z czego rezygnować ani nie podejmować skoro jest do pracy niezdolna; wyjątkiem jest jeżeli jest napisane praca w warunkach chronionych wtedy można przyznać, bo osoba taka może zrezygnować z pracy w warunkach chronionych albo jej nie podejmować. uwaga dotyczy to tylko świadczenia pielęgnacyjnego, bo przy szo jest art. 16a ust 8 pkt 1d
Oprócz Matka pobierająca ŚP legitymuje się orzeczeniem... - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
upowaznienia do zdo
czy też tak macie - pomocy
Decyzja zmieniająca na śp
nieważny dowód
przyznac czy nie
zp a dpz Z ZUS
czy aby wyrównać rolnikowi, musi być spełniony warunek....
kilka pytań do ZDO
decyzja na szo
składki emeryt- rent info
ROPS decyzja
Prosze o radę - osoba roślinka.
szo dla wnuka
uchylenie samotnego
zmiana wys. św.piel
Czy podzielicie się decyzjia na Ś.P.