mąż w DPS a stały dla żony - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 kwie 2014, 7:54

Mam taką sytację. Mąż klientki przebywa w DPS ( na zasadach prywtanych). Pani z uwagi na wiek ma uprawnienia do zasiłku stałego (nie ma żadnych swoich swiadczeń). Jednak z dochodem męża (emerytura) przekarcza dochód. Co w takiej sytacji, gdy maż (wraz ze swoim dochodem) przebywa w DPS. NIe znlazałm żadnego arytkułu, który by mówił że Pana nie liczy do składu rodziny więc wnioskuje, że dalej liczę rodzine jako dwuosobową i dochód męża tak??
magdzicha

Napisano: 09 kwie 2014, 8:06

Traktujesz panią jako jednoosobowe gospodarstwo domowe, przecież mąż z nią nie mieszka
isis

Napisano: 09 kwie 2014, 11:12

Myślę, że ta Pani prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe.
Mąż jej w DPS prywatnie? kto ponosi koszty jego utrzymania-czyżby miał swoje świadczenie tak wysokie, że sam jest w stanie się utrzymać?
wwz

Napisano: 09 kwie 2014, 16:08

ja też tak myśle skoro mąż jest w dps a kobita nie -to logiczne ze osobno gospodarują i nic do tego że ma wysokie świadczenie skoro musi pokryć sobie dps przyznać zasiłek stały dla osoby samotnie gospodarującej.
heh

Napisano: 17 kwie 2014, 8:54

Podbijam temat. Mąż jak się okazało jednak jest w ZPO a nie w DPS. Czy dalej na tej samej zasadzie można traktowąć Panią jako jednosobowe gospodarswo domowe?? 70 % świadczenia Pana przekazywane jest do ZPO. 30 % Pani twierdzi, że nie otrzymuje, podobno zostają te pieniądze w ZPO.
magdzicha

Napisano: 23 kwie 2014, 11:50

Nie wiem, skąd takie rozterki?..
Jak najbardziej małżonkowie aktualnie nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego. Jeżeli Pan wróci do domu, wówczas odmówisz zasiłku stałego żonie, bo prawdopodobnie nie będzie przysługiwał.
Esia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x