Mam taką sytację. Mąż klientki przebywa w DPS ( na zasadach prywtanych). Pani z uwagi na wiek ma uprawnienia do zasiłku stałego (nie ma żadnych swoich swiadczeń). Jednak z dochodem męża (emerytura) przekarcza dochód. Co w takiej sytacji, gdy maż (wraz ze swoim dochodem) przebywa w DPS. NIe znlazałm żadnego arytkułu, który by mówił że Pana nie liczy do składu rodziny więc wnioskuje, że dalej liczę rodzine jako dwuosobową i dochód męża tak??
Myślę, że ta Pani prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe.
Mąż jej w DPS prywatnie? kto ponosi koszty jego utrzymania-czyżby miał swoje świadczenie tak wysokie, że sam jest w stanie się utrzymać?
ja też tak myśle skoro mąż jest w dps a kobita nie -to logiczne ze osobno gospodarują i nic do tego że ma wysokie świadczenie skoro musi pokryć sobie dps przyznać zasiłek stały dla osoby samotnie gospodarującej.
Podbijam temat. Mąż jak się okazało jednak jest w ZPO a nie w DPS. Czy dalej na tej samej zasadzie można traktowąć Panią jako jednosobowe gospodarswo domowe?? 70 % świadczenia Pana przekazywane jest do ZPO. 30 % Pani twierdzi, że nie otrzymuje, podobno zostają te pieniądze w ZPO.
Nie wiem, skąd takie rozterki?..
Jak najbardziej małżonkowie aktualnie nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego. Jeżeli Pan wróci do domu, wówczas odmówisz zasiłku stałego żonie, bo prawdopodobnie nie będzie przysługiwał.