Mam taki problem osoba w okresie 2015/2016 złożyła wniosek o świadczenia rodzinne i 500+ na czworo dzieci, napisała oświadczenie, że mąż jest w Niemczech ale ona nie zna adresu ani pracy ani pobytu męża. Ma zasądzone alimenty na te dzieci i otrzymuje fundusz alimentacyjny. Sprawa prowadzona przez Sąd Okręgowy. Żona nie pracuje w Polsce wychowuje dzieci. Wszystkie wnioski wysłałam do MCPS brak odpowiedzi.
W dniu 02.11.2016r., odbyła się sprawa rozwodowa. Małżonkowie mają rozwód. Żona czeka na uprawomocnienie wyroku i w listopadzie ma donieść wyrok prawomocny. Żona złożyła wniosek w GOPS o świadczenia rodzinne na nowy okres zasiłkowy 2016/2017, co mam teraz zrobić jak dostarczy wyrok rozwodowy.
Wysyłam wyrok do MCPS, a nowy wniosek rozpatruje i wypłaca już GOPS czy dalej wysyłam do MCPS nowy wniosek aż do czasu ustalenia przez MCP{S czy w Niemczech mąż nie pobiera świadczeń.
Żona prosiła w Sądzie aby Sąd zobowiązał męża do podania aktualnego adresu pobytu i pracy ale Sąd nie uznał to za konieczne.
Proszę o podpowiedź co dalej?