mąż w zakładzie karnym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 22 lip 2015, 13:55

mąż przebywa w zakładzie karnym od połowy 2014r. i jeszcze pozostało mu z rok odsiadki. Za chwilę nowe wnioski. Jak z jego dochodem, czy liczymy go( pobiera rentę socjalną), czy dajemy go do składu rodziny? który artykuł to wyjaśnia, bo nie mogę znaleźć
krysti

Napisano: 22 lip 2015, 14:03

widzę, że to nie jest łatwy temat
krysti

Napisano: 22 lip 2015, 14:04

dokumenty jego w teczce musisz mieć ale nie wliczasz go art. 5 ust. 7
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2015, 14:06

My takiej osoby do składu rodziny nie bierzemy i tym samym nie bierzemy dochodów tej osoby ale większość mądrych głów na tym forum ze taka osoba nie jest w składzie ale dochody liczymy non sens zupełny . Poczytaj art 5 tam jest w którym ustępie o tym
masterm

Napisano: 22 lip 2015, 14:09

ale jego dochód wliczam? czyli rentkę socjalną (nie wiem, czy mu przysługuje jak jest w zakładzie?)Jeśli tak to rodzina może nie zakwalifikować się jak jedna osoba mniej do podziału dochodu
krysti

Napisano: 22 lip 2015, 14:11

sorry masterm, nie widziałam Twojego postu odpowiedziałam ewalu
krysti

Napisano: 22 lip 2015, 14:13

miałam taką sytuację na SZO - sprawa jest w SKO sami kazaliśmy kobiecie napisać odwołanie - odmówiliśmy bo dochód przekraczał (męża nie liczyłam tylko jego dochód- emerytura, taki zapis w ustawie - chyba zakłada, że rodzina korzysta z dochodu a osoby w składzie nie ma :( )
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2015, 14:17

krysti pisze:ale jego dochód wliczam? czyli rentkę socjalną (nie wiem, czy mu przysługuje jak jest w zakładzie?)Jeśli tak to rodzina może nie zakwalifikować się jak jedna osoba mniej do podziału dochodu
jak nie wliczam osoby to i jej dochodu nie wliczam
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2015, 14:35

ale art. 5 ust 7 mówi, że nie uwzględnia się osoby przebywającej..., a nie mówi nic o dochodzie osoby, to jak zwykle zdania są podzielone
krysti

Napisano: 22 lip 2015, 14:38

a wyroki sądów są jeszcze ciekawsze w tym zakresie :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]