Metry - wątpliwość - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 paź 2021, 9:12

witam, Pan złożył wniosek o DM i we wniosku wpisał pow. użytkową 58 m kw. a pokoi i kuchni 34,91, razem w gospodarstwie są 3 osoby, dwóch emerytów jeden bezrobotny, i w akcie notarialnym jest napisane, że "sprzedają państwu X, małżonkom na odrębną własność budynek mieszkalny, o powierzchni 83,64 mkw" no i Pan twierdzi, że tu ktoś się pomylił przy mierzeniu mieszkania, wedle jego oświadczenia, które mi złożył pod odpowiedzialnością karną, powierzchnia użytkowa to 58 m kw a pokoi i kuchni 34,91 m kw, czy wedle was to wystarczy?
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 18 paź 2021, 9:25

kamos90 pisze:
18 paź 2021, 9:12
witam, Pan złożył wniosek o DM i we wniosku wpisał pow. użytkową 58 m kw. a pokoi i kuchni 34,91, razem w gospodarstwie są 3 osoby, dwóch emerytów jeden bezrobotny, i w akcie notarialnym jest napisane, że "sprzedają państwu X, małżonkom na odrębną własność budynek mieszkalny, o powierzchni 83,64 mkw" no i Pan twierdzi, że tu ktoś się pomylił przy mierzeniu mieszkania, wedle jego oświadczenia, które mi złożył pod odpowiedzialnością karną, powierzchnia użytkowa to 58 m kw a pokoi i kuchni 34,91 m kw, czy wedle was to wystarczy?
ojoj....83 m a 58...to zbyt duza pomylka;) ja bym proponowała by było zaswiadczenie ze starostwa...czy skad tam u was...o przemierzeniu mieszkania...bedzie czarno na białym bo jak nic pan cos kreci...zbyt duzo mieszkanie sie skurczylo;)albo...nakaz podatku i bedzie wiadomo za ile podatek od nieruchomości placi :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 18 paź 2021, 9:39

kurde... kiedyś to było łatwiej z tymi co mają odrębną własność, był obowiązek pojechać z wnioskiem do starostwa i tam potwierdzali metry, chyba w 2013 roku wyszło albo rozporządzenie albo ustawa (nie pamiętam) o zniesieniu barier w administracji i tam pojawił się zapis gdzie metry stwierdza wnioskodawca pod odpowiedzialnością karną, no nie wiem chyba napiszę do niego wezwanie żeby mi to wyjaśnił... albo jak piszesz niech przedstawi mi dokument o opłacie za podatek od nieruchomości
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 18 paź 2021, 9:58

kamos90 pisze:
18 paź 2021, 9:39
kurde... kiedyś to było łatwiej z tymi co mają odrębną własność, był obowiązek pojechać z wnioskiem do starostwa i tam potwierdzali metry, chyba w 2013 roku wyszło albo rozporządzenie albo ustawa (nie pamiętam) o zniesieniu barier w administracji i tam pojawił się zapis gdzie metry stwierdza wnioskodawca pod odpowiedzialnością karną, no nie wiem chyba napiszę do niego wezwanie żeby mi to wyjaśnił... albo jak piszesz niech przedstawi mi dokument o opłacie za podatek od nieruchomości
akt notarialny jest jakby właściwym i prawnym dokumentem...jeśli on go podważa cóż...powinien dawno to sprostować, ale jak widać to mu nie przeszkadza :) a pod odpowiedzialnością karną oni wszystko napiszą...nic się nie boją...najlepiej właśnie z podatku od nieruchomości...niech przedstawi Ci ...bo jeżeli płaci podatek za 83 m...i do tej pory bylo ok...to cos tu nie gra :)
VIP

Napisano: 18 paź 2021, 10:03

art.7 ust 2. Właściciel domu jednorodzinnego jest obowiązany dołączyć do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dokumenty albo oświadczenie o wielkości powierzchni użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu technicznym domu.
oświadczenie chyba musi napisać na podstawie jakiegoś dokumentu...chyba, że wywiad środowiskowy i bedzie wiadomo juz na oko...ze mieszkanie jest wieksze o 30 m :)tego to juz chyba nie ukryje :)
VIP

Napisano: 18 paź 2021, 10:12

najgorsze w tym wszystkim jest to że pan jest konfliktowy :lol: roszczeniowy itp. ale spróbuję
kamos90
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x