mężatka składa na II, i III dziecko w rodzinie (wniosek bez dochodu) jedno z dzieci pierwsze jest w składzie rodziny, nie ma zasądzonych alimentów, jest z poprzedniego związku nieformalnego. Czy taka osoba musi wystąpić o alimenty, aby móc wpisać dziecko z poprzedniego związku do składu rodziny?
Weźmy taką sytuacje, pierwsze dziecko pozostało z ojcem, Pani ma jedyne dziecko z teraźniejszym mężem i wnioskuje na nie jako na drugie, oczywiście do składu rodziny dopisuje pierwsze, mimo, że jest tam jak byk że dopisujemy tylko kiedy zamieszkują wspólnie z nami. W zeszłym okresie zasiłkowym miałam sporo takich wniosków (oczywiście z przewagą tatusiów) i jak zażyczyłam sobie wyroki to nagle wychodziło, że nie koniecznie te dzieci zamieszkują z nimi.
Jest to sytuacja którą powinniśmy olać, bo przecież wie kogo ma na utrzymaniu i kogo wpisuje w skład rodziny, ja jednak mam duże wątpliwości to zostawienia tego samego sobie.
Eee cosik mi się zdaje, że chyba jednak nie. Koleżanka myli zapis o wykonywaniu władzy rodzicielskiej z wyroku rozwodowego. Tytuł wykonawczy podaje przedstawiciela ustawowego ale czy to się już 10 razy od dnia wydania nie zmieniło, to już inna sprawa.