miejsce zamieszkania czy zameldowania ?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

miejsce zamieszkania czy zameldowania ?

Post autor: jasiak »

drugi raz była u mnie dziewczyna, która owszem jest zameldowana na pobyt stały na terenie mojej gminy, ale zamieszkuje na terenie innej gminy i tam mieszka i będzie mieszkać, mieszka z chłopakiem z którym planuje ślub
i tamta gmina wciąż dziewczynę do nas odsyła bo u nich ma mieć choć zameldowanie na pobyt czasowy na pół roku ... oprócz tego żądają od dziewczyny zaświadczenia z urzędu pracy, że nie pobiera tam zasiłku dla bezrobotnych, do świadczenia rodzicielskiego ... dziewczyna nie pracowała nigdy, chyba skończyła tylko gimnazjum, poza tym można to sprawdzić w systemie ....
czy mnie coś ominęło może ? i teraz powinnam odesłać wszystkich którzy nie są u mnie zameldowani ?
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: miejsce zamieszkania czy zameldowania ?

Post autor: noteev »

Weź słuchawkę, wykręć numer do tamtej gminy i w kilku słowach wyprostuj ich skrzywiony pogląd. Art. 23 ust. 2 : ze względu na miejsce zamieszkania. Jeśli twierdzi, że tam zamieszkuje na na jakiej podstawie wysyłają ją do Ciebie...?
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

no właśnie nie wiem o co chodzi
dziewczyna z dzieckiem mieszka u narzeczonego, chłopaka czy jak tam kto woli
recę opadają po prostu
ahhhh wezmę telefon i zadzwonię może masz rację noteev
ale to nie jest 5 km, że spacerkiem się przejdzie dziewczyna, ma małe dziecko i ślą 50 km bez sensu, bo u nich nie ma meldunku ... i nie przyjmą ...
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Wspomnij o art. 25 KC Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ