Miejsce zamieszkania w Anglii - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 paź 2024, 8:14

Wniosek o kdr, rodzina w konfiguracji: mama, tata i czworo wspólnych dzieci do 18 roku życia.
Wnioskodawczyni podaje, że ojciec oraz dwoje dzieci mieszkają w innym kraju. System zewnętrzny MEN potwierdza, że dwoje dzieci nie uczy się w Polsce.
komu przyznać kdr??
W mojej opinii tylko matce. Czy ktoś ma inne zdanie na ten temat???
Majestatyczna
Praktykant
Od: 23 sty 2016, 19:15
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2024, 9:14

Cześć,
skoro dwoje z czworga dzieci mieszka w Polsce i na dzień złożenia wniosku co najmniej troje spełnia wymogi (czworo do 18 r.ż.) to kartę przyznałbym matce i dwojgu dzieciom mieszkającym w Polsce.
Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 03 paź 2024, 10:43

Mam wątpliwości...
przepis mówi:
Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest:
1)
osobą posiadającą obywatelstwo polskie, mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
W tym przypadku tylko jeden z warunków pozostaje spełniony...
Ktoś może jeszcze się wypowie??
Majestatyczna
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2024, 10:51

Majestatyczna pisze:
03 paź 2024, 10:43
Mam wątpliwości...
przepis mówi:
Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest:
1)
osobą posiadającą obywatelstwo polskie, mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
W tym przypadku tylko jeden z warunków pozostaje spełniony...
Ktoś może jeszcze się wypowie??

No właśnie sama to potwierdzasz, że "Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest:
1)osobą posiadającą obywatelstwo polskie, mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;"
. Dlatego przysługuje matce i dwojgu dzieciom, a pozostałym członkom rodziny już nie. Przy rozpatrywaniu wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny w pierwszej kolejności powinno się dokonać oceny, czy rodzina spełnia wymogi wynikające z art. 4 ustawy o Karcie Dużej Rodziny, a następnie prawo poszczególnych członków tej rodziny do posiadania Karty. Możliwe są sytuacje, w których nie wszyscy członkowie rodziny otrzymają Kartę Dużej Rodziny, gdyż część z nich zostanie wykluczona z powodu niespełniania wymogu wynikającego z art. 5 ww. ustawy. W sytuacji, gdy wójt, burmistrz lub prezydent miasta stwierdzi, że rodzina wielodzietna spełnia wymogi wynikające z art. 4 ustawy o Karcie Dużej Rodziny, ale wymogi wynikające z art. 5 tej ustawy spełniają np. tylko dzieci, Karta Dużej Rodziny powinna zostać przyznana jedynie tym dzieciom. Podobnie w przypadku cudzoziemców np. gdy tylko część z rodziny posiada odpowiednie pozwolenie.

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 03 paź 2024, 13:11

u mnie postępujemy dokładnie tak samo, najpierw art. 4, a potem rozważamy dalej, oczywiście większość przypadków dotyczy cudzoziemców, ale w tym przypadku chodzi prawie o to samo, bo o kolejny art. 5
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 07 paź 2024, 11:27

Dziękuję za pomoc. zweryfikowałam swój pogląd. Przyznam kdr matce i dwojgu dzieciom mieszkającym w Polsce.
Majestatyczna
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x