zmiana gminy - Karta Dużej Rodziny - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 wrz 2024, 9:05

Rodzina złożyła wniosek o KDR. Jednak matka ma wydaną kartę w innej gminie. Napisałam już pismo informacyjne do tamtej gminy ( żeby unieważnili tą kartę) jednak poprzednia gmina nie spieszy się z unieważnieniem karty. czy w tej sytuacji jeśli ojcu i dzieciom KDR przysługuje to mogę im przyznać a matce później jako uzupełnienie rodziny?
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 17 wrz 2024, 9:20

Na podstawie art. 17 ust. 1 w związku z art. 15 ust. 2 i 3 ustawy o KDR kartę winna unieważnić nowa gmina ze względu na nowe miejsce zamieszkania, skoro osoba złożyła nowy wniosek u Ciebie, a uprzednio nie powiadomiła gminy, gdzie wydano kartę (po pierwsze w sposób tradycyjny, a po wprowadzeniu wniosku karta elektroniczna również zostanie unieważniona, a Ty tylko zawiadamiasz poprzedniego wójta o złożeniu wniosku).

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 17 wrz 2024, 10:00

Jak mam w systemie unieważnić kartę osobie, która posiada kartę w innej gminie, przecież tej osoby nawet system mi nie wyszukuje. Pierwszy raz mam taka sytuację..myslałam że jak poinformuję poprzednią gminę, to oni muszą to unieważnic żebym ja mogła wprowadzić nowy wniosek
marzena123
Stażysta

Napisano: 17 wrz 2024, 10:04

Cokolwiek chcę zrobić system przekierowuje mnie do wyboru rodziny do której ta osba jest przypisana, a gdy zaznaczam " nie wybieram rodziny " pojawia się taki komunikat "Nie można przyznać kart dla osoby/osób podanych na wniosku, gdyż nie wybrano rodziny do której osoba/osoby należą. Proszę wyszukać i wskazać rodzinę." i nie mogę nic z tym zrobić
marzena123
Stażysta

Napisano: 17 wrz 2024, 10:08

marzena123 pisze:
17 wrz 2024, 10:00
Jak mam w systemie unieważnić kartę osobie, która posiada kartę w innej gminie, przecież tej osoby nawet system mi nie wyszukuje. Pierwszy raz mam taka sytuację..myslałam że jak poinformuję poprzednią gminę, to oni muszą to unieważnic żebym ja mogła wprowadzić nowy wniosek
Właśnie, że wyszukuje. Pokazuje Ci numer rodziny w innej gminie, stąd też wiesz, że posiada już kartę. Musisz wybrać tę rodzinę, a wówczas przy przyznawaniu w twojej gminie rodzina uzyska nowy numer, zaś system poinformuje Cię, że dana osoba ma już przyznaną kartę w innej gminie i czy ją unieważnić (zaś kartę tradycyjną - o ile była wydana - powinnaś unieważnić w sposób tradycyjne poprzez odcięte rogu karty).

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 17 wrz 2024, 10:15

Dobra, zrobiłam już :) Dziękuję bardzo :)
marzena123
Stażysta

Napisano: 14 sty 2025, 9:30

lukas19861 pisze:
17 wrz 2024, 10:08
marzena123 pisze:
17 wrz 2024, 10:00
Właśnie, że wyszukuje. Pokazuje Ci numer rodziny w innej gminie, stąd też wiesz, że posiada już kartę. Musisz wybrać tę rodzinę, a wówczas przy przyznawaniu w twojej gminie rodzina uzyska nowy numer, zaś system poinformuje Cię, że dana osoba ma już przyznaną kartę w innej gminie i czy ją unieważnić (zaś kartę tradycyjną - o ile była wydana - powinnaś unieważnić w sposób tradycyjne poprzez odcięte rogu karty).

Pozdrawiam
A jak postapic w przypadku, gdy mam wniosek o wydanie KDR dla dwójki rodzeństwa jako uzupełnienie rodziny (Rodzinny Dom Dziecka) i pojawia się masa ostrzeżeń, że nie mogę przyznać kart poniewaz te dzieci maja aktywne karty w innym powiecie (wyrobione przez biologicznych rodziców), osoby uprawnione do wizualizacji też nie moga byc dodani obecni rodzice?
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x