Jak dla mnie matce i jednemu z dzieci (temu mieszkającemu w Polsce).horus66 pisze: ↑04 mar 2025, 14:56Wniosek o kdr, rodzina w konfiguracji: mama, tata i czworo wspólnych dzieci do 18 roku życia.
Wnioskodawczyni podaje, że ojciec oraz dwoje dzieci mieszkają w innym kraju. System zewnętrzny MEN potwierdza, że dwoje dzieci nie uczy się w Polsce.
komu przyznać kdr??
W mojej opinii tylko matce. Czy ktoś ma inne zdanie na ten temat???
W ocenie Departamentu Polityki Rodzinnej, jaką otrzymałem kiedyś w indywidualnej sprawie, przy rozpatrywaniu wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny w pierwszej kolejności powinno się dokonać oceny, czy rodzina spełnia wymogi wynikające z art. 4 ustawy o Karcie Dużej Rodziny, a następnie prawo poszczególnych członków tej rodziny do posiadania Karty. Możliwe są sytuacje, w których nie wszyscy członkowie rodziny otrzymają Kartę Dużej Rodziny, gdyż część z nich zostanie wykluczona z powodu niespełniania wymogu wynikającego z art. 5
ww. ustawy. W sytuacji, gdy wójt, burmistrz lub prezydent miasta stwierdzi, że rodzina wielodzietna spełnia wymogi wynikające z art. 4 ustawy o Karcie Dużej Rodziny,
ale wymogi wynikające z art. 5 tej ustawy spełniają tylko dzieci, Karta Dużej Rodziny powinna zostać przyznana jedynie tym dzieciom.
Pozdrawiam